Zašto je "novo čedo" UEFA loše po Srbiju i zašto Zvezda mora da pobijedi Olimpijakos? - BIGportal.ba
Fudbal Sport

Zašto je “novo čedo” UEFA loše po Srbiju i zašto Zvezda mora da pobijedi Olimpijakos?

UEFA je definitivno donela odluku da uvede i treće evropsko klupsko takmičenje – Ligu konferencija.

Inicijalna ideja je izneta 2015. godine, sa uverenjem da bi novo takmičenje dalo klubovima iz zemalja sa nižim rejtingom šansu da imaju više evropskih utakmica, pošto su uglavnom svoje učešće završavaju u prvim rundama kvalifikacija za Ligu šampiona ili Ligu Evrope.

U decembru prošle godine je UEFA objavila da će novo takmičenje biti organizovano u sklopu trogodišnjeg takmičarskog ciklusa od 2021. do 2024. godine.

Slično dvema “starijim” ligama, ekipe učesnice kvalifikacija će biti podeljene u dve grupe na timove sa Staze šampiona i timove iz Staze liga.

Jedina razlika je u tome što će “šampioni” moći da se sastanu samo sa ekipama koje su ispale iz kvalifikacija za Ligu šampiona i onima koje su eliminisane direktno u Ligu konfederacija.

I ovo takmičenje će učesnike dobijati na osnovu UEFA koeficijenta, svaki Savez će imati pravo na tri predstavnika, osim onih koji se nalaze na mestima od prvog do petog na rang listi (1), od 6. do 15. (2), od 52. do 54. (2), dok će timovi iz Saveza smeštenih ispod 55. pozicije na listi imati samo jednog učesnika.

Izuzetak je Lihtenštajn, koji nema domaću ligu, pa će priliku da se takmiči u Ligi konfederacija imati pobednik državnog Kupa.

(Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images)

Novo takmičenje će imati 32 ekipe u grupnoj fazi, četiri kola kvalifikacija, a od njegovog uvođenja Liga Evrope će ostati samo na dva kruga kvalifikacija.

Prvo kolo kvalifikacija za Ligu konfederacija će igrati 72 ekipe, iz zemalja koje se nalaze ispod 30. pozicije na UEFA listi. Pobednicima prvih mečeva će se pridružiti ekipe iz bolje rangiranih saveza, pa će broj učesnika porasti na 90 u grupi “nešampionskih timova”.

Stazu šampiona će činiti 20 ekipa koje su poražene u preliminarnom i prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Ovde dolazimo do momenta u kom do važnosti dolaze rezultati Crvene zvezde i Partizana u ovosezonskom učešću u Ligi šampiona i Ligi Evrope.

Drugu rundu kvalifikacija za Ligu konfederacija će igrati pobednici kupova zemalja koje se nalaze na listi od 16. do 29. mesta, 14. drugoplasiranih iz nacionalnih liga tih zemalja, 16 trećeplasiranih iz liga pozicioniranih od 13. do 28. mesta, devet četvrtoplasiranih iz liga od 7. do 16. mesta i jedan petoplasirani iz šeste lige po značaju.

Srbija se trenutno nalazi na 18. poziciji UEFA liste, ali sa šansom da poboljša svoj položaj do kraja tekuće sezone.

Da bi obezbedili svojim “zemljacima” bolji položaj u narednim godinama, fudbaleri Crvene zvezde i Partizana bi morali da ostvare što bolje rezultate, kao bi Srbija “pretekla” Hrvatsku, Kipar i Grčku, koje se nalaze na 17, 16. i 15. poziciji na listi.

U odnosu na konkurente, Srbija je u boljem položaju jer ima dva preostala kluba u evropskim takmičenjima, dok sve ostale države imaju po jednog. Dueli između Zvezde i Olimpijakosa u Ligi šampiona bi mogli da budu presudni i nameri Srbije da stekne što bolju poziciju na UEFA listi.

Od sezone 2021/22 u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope će ići osvajač Kupa iz zemalja smeštenih od 13. do 15. mesta.

To dalje znači će Srbija, ako ne bude stigla do 15. pozicije na UEFA listi, imati jednog predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona i tri mesta u kvalifikacijama za Ligu konferencija.

Mesto u Ligi Evrope bi srpski klub, u ovom slučaju, može da dobije ukoliko bude eliminisan iz kvalifikacija za Ligu šampiona.

Kvalifikacije za Ligu Evrope će, zbog skraćivanja na 32 ekipe učesnice, igrati samo ekipe iz zemalja koje se nalaze u prvih 15. na UEFA listi.

S obzirom na to da će ovakav sistem startovati od sezone 2021/22, srpski klubovi imaju pored ove, još jednu sezonu da ostvare što bolji plasman i obezbede sebi mesto u “višim rangovima” evropskog fudbala.

Danas objavljeno

MVP Jokić na novom zadatku

Vanja A

Basketaši Srbije na “krovu” svijeta – Bulut trojkom u posljednjoj sekundi srušio Ruse

V.R.

Zisis kratko uživao u penzionerskim danima – novi angažman za Grka

V.R.

Ostavite komentar