Zašto je koronavirus posebno opasan za osobe sa astmom? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Zašto je koronavirus posebno opasan za osobe sa astmom?

Prema Američkoj fondaciji za astmu i alergije respiratorna stanja, poput prehlade ili gripa, mogu da izazovu simptome astme, što može da dovede do napada astme. Da li isto važi i za koronavirusa?

Osobe koje imaju hronična oboljenja sklonija su koronavirusu, tako da i osobe koje imaju astmu spadaju u tu grupu. Koronavirus je posebno opasan  za ove osobe jer može da pogorša simptome njihove prvobitne bolesti.

“Astma može povećati rizik pacijenata ako se zaraze COVID-19, jer virus može da pogorša bolest koju već imaju. Verovatnije je da će se to dogoditi kod pacijenata koji imaju teži oblik astme ”, rekao je dr Dejvid Hil iz Američke asocijacije za pluća.

“Stariji pacijenti su, uglavnom, u mnogo većem riziku od komplikacija COVID-19 sa ili bez astme”, upozorio je doktor i dodao:

“Neki lekovi koje koristimo za lečenje astme su imunosupresivni i mogu dovesti do toga da pacijenti sa astmom budu podložniji infekciji koronavirusom”.

Prema rečima dr Hila, pacijenti ne bi trebali da prekidaju ili menjaju lekove jer “rizik od nekontrolisane astme nadmašuje svaki povećani rizik od infekcije”.

Ono čega bi  osobe sa ovim problemom trebale da se pridržavaju jesu preventivne mere zaštite propisane od strane Svetske zdravstvene organizacije, koje uključuju i fizičko distanciranje, upravo zbog njihove podložnosti infekcijama.

“U slučaju da se pacijent koji ima astmu zarazi virusom, trebalo bi da bude hospitalizivan zbog mogućih komplikacija”,smatra dr Hil.

Poznato je da koronavirus napada respiratorni sistem i da dovodi do sužavanja disajnih puteva, koji u pluća i iz njih dovode i odvode vazduh, i zbog toga dolazi do otežanog disanja.

Osobe sa astmom, a naročito deca, upozorenja treba da shvate veoma ozbiljno, jer kod koronavirusa, ukoliko već postoji neko oboljenje ili više njih, samo stvara dodatne probleme, što je i potvrđeno u zemljama poput Kine i Italije.

Izvor. N1

Danas objavljeno

Zdrave i ukusne tortilje koje možeš ponijeti na posao

Vanja A

Osvježavajući sladoled od avokada!

Vanja A

Nije za svakoga isto: Koliko vode treba dnevno da popijete i od čega to zavisi?

V.R.

Ostavite komentar