Zašto je jedan od ustaških prvaka dobio ulicu u Beogradu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Zašto je jedan od ustaških prvaka dobio ulicu u Beogradu

Nekadašnja Ulica Stjepana Filipovića u Beogradu promenila je naziv u Ulica Emila Perške, nekadašnjeg zvaničnika režima Nezavisne Države Hrvatske. Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Beograda saopštila je da će naziv ulice Emila Perške biti hitno promenjen. Kako je došlo do propusta?

Kada je Ulica Stjepana Filipovića promenjena u Ulicu Emila Perške, u obrazloženju odluke je stajalo da je Perška bio profesionalac, zvezda jugoslavenskog fudbala i prvi igrač koji je odigrao 10 utakmica za nacionalni tim Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

“Međutim, kada je već odlučeno da Perška dobije ulicu, otkrilo se da je on bio i hrvatski nacionalist, a kada je 1941. uspostavljena NDH, sve do kraja rata, radio je u policiji. Zato ne čude ogorčeni naslovi u srpskim medijima”, piše Jutarnji list.

Ko je bio Emil Perška

Hrvatski Jutarnji list piše da je Perška po nacionalnosti bio Slovak, a politički – žestoki Hrvat.

“To ga ipak nije sprječavalo da između 1920. i 1928. odigra 14 utakmica i postigne dva gola za reprezentaciju Kraljevine SHS, za koju je nastupao na Olimpijskim igrama 1920, 1924. i 1928. Nakon što je 1928. Puniša Račić u beogradskoj skupštini pobio prvake HSS-a, svi hrvatski nogometaši pa i Perška, odbili su nastupati na državnu selekciju”, piše Jutarnji list.

Uskoro je Perška završio igračku karijeru i posvetio se sportskom novinartvu i publicistici.

“Po uspostavi NDH, Emil Perška je promovirao knjigu ‘Hrvatski vojnički revolucionarni odbor za sjećanje na vojnički ustanak od 5.12.1918’, i radio u NDH-zijskoj policiji. Hrvatski desničari ga slave zbog načina kako je navodno skončao. Tvrdi se da nije pobjegao pred partizanima nego ih je s oružjem dočekao u svojoj kući na Zvijezdi, i tada je ubijen. Samo, koliko je poznato, ne postoje svjedoci ili materijalni dokazi, koji potvrđuju ovu priču”, napominje list.

Komisija: Naziv Ulice Emila Perške biće hitno promenjen

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Beograda saopštila je da će naziv ulice Emila Perške biti hitno promenjen na narednoj sednici gradskog parlamenta.

“Predlog naziva ulice po Emilu Perški razmatran je i usvojen iz Rezervnog fonda predloga naziva ulica i trgova koji svaka komisija preuzima od prethodnih komisija, a u kome nema podataka o podnosiocu inicijative, te da se odluka donosi na osnovu biografije koja je priložena”, navodi se u saopštenju Komisije.

Iz Komisije saopštavaju i da igračka i životna biografija Perške iz raznih razloga verovatno nikad neće biti upotpunjena iako je u pitanju jedna od prvih fudbalskih zvezda i profesionalaca na prostorima bivše Jugoslavije.

Komsija takođe navodi da se obratila Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave radi utvrđivanja istinitosti i autentičnosti dostavljenih istorijskih podataka od strane novinara i građana na šta se, dodaje se, to ministarstvo izjasnilo da je došlo do propusta, odnosno da su naknadnom proverom biografskih podataka utvrdili da je predloženi naziv ulice po Emilu Perški u suprotnosti sa odredbama člana 94. Zakona o lokalnoj samoupravi.

RTS

Danas objavljeno

Osumnjičeni za otmicu Stevanovića sprovedeni u Tužilaštvo

M.

Uragan hara Italijom; bujice ruše sve pred sobom, beživotno tijelo nađeno u grmlju

M.

Birajte alternativne pravce: Velike gužve na zapadnom tranzitu u Banjaluci

M.

Ostavite komentar