8. Februara 2022.

Zašto je dobro jesti kivi

Big Portal

Pomaže kod opstrukcije crijeva

Kivi sadrži dosta vlakana koja sprečavaju nastanak zatvora, te se preporučuje kao namirnica za zdrav doručak. Može se kombinovati s drugim voćem, jogurtom, kefirom, muslijem i sl.

Sjajan je za vid

Vitamini A, C i E imaju antioksidativno djelovanje. Nekoliko istraživanja je dokazalo kako kivi može smanjiti rizik od nastanka staračke makularne degeneracije, i to za 36 odsto. Kivi sadrži lutein i zeaksantin, materije koje se prirodno nalaze u ljudskom oku. Lutein pomaže prilikom filtriranja štetnog plavog svjetla, što pomaže u sprečavanju bolesti oka uzrokovanih starenjem.

Reguliše krvni pritisak

Kivi je bogat izvor elektrolita kalijuma, koji igra važnu ulogu u održavanju dovoljne količine tečnosti u tijelu. Takođe, reguliše rad srca i krvni pritisak i suprotstavlja se negativnim učincima natrijuma.

Snižava holesterol

Vlakna u kiviju mogu smanjiti nivo lošeg (LDL) holesterola. Kako smanjuje nivo holesterola, tako smanjuje i rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Pravilan unos kalijuma je ključan za zdravo srce, a kivi je jedan od najboljih izvora kalijuma.

Ublažava stres i smiruje živce

Kivi je idealno voće za moderno doba u kojem živimo. Zbog velike količine vitamina C, ublažava nervozu i uznemirenost. Takođe je idealan za ublažavanje stresa. Pomaže nam da se osjećamo smireno i da se lakše suočavamo s problemima i preprekama koje nam život nameće.

Doktori preporučuju konzumiranje kivija prije razgovora za posao ili nekog važnog sastanka jer smanjuje napetost, prenosi Magazin Novosti.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare