Zašto je čuveni dizajner Lamborghinija "zaratio" sa bivšom kompanijom - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Zašto je čuveni dizajner Lamborghinija “zaratio” sa bivšom kompanijom

Nakon najave ograničene serije savremene verzije Lamborghinija Countach, legendarni dizajner originalnog modela Marčelo Gandini izdao je ljutito saopštenje u kome navodi da nije imao nikakvu ulogu u njegovom dizajnu, niti je odobrio njegovu proizvodnju.

Novi Lamborghini namenjen najbogatijim kolekcionarima otkriven je u avgustu i nazvan Countach LPI 800-4, čime je legendarno ime vaskrsnulo u obliku hibridnog superautomobila sa preko 800 KS, u čijem je srcu V12 motor.

Originalni Lamborghini Countach, koji se proizvodio od 1974. do 1990, nacrtao je veliki dizajner Marčelo Gandini, koji je takođe bio odgovoran i za druge klasične Lambo modele, kao što su Miura, Diablo, Espada i Jarama.

Gandini nije crtao samo Lamborghinije, njegovi su i Lancia Stratos, Bugatti EB110, Renault R5 Turbo, kao i dve generacije Maseratija Quattroporte. Ipak, mnogi se slažu da je njegov vrhunac bio originalni Lamborghini Countach, oličenje elegancije postignute mnoštvom izlomljenih linija, čiji su posteri 70-ih i 80-ih godina krasili zidove tinejdžerskih soba.

Novi model ima isti cilj, da postane predmet požude i još više podigne vrednost brenda. Međutim, plan uprave fabrike naišao je na jedan “mali” problem, a to je da Gandiniju niko nije rekao šta nameravaju, a postoji i nešto što se zove zaštićeni dizajn i autorska prava.

U zvaničnoj izjavi dizajnera, koju je u javnost preko svoje PR kompanije pustila njegova ćerka, izričito se navodi kako Marčelo Gandini nije učestvovao u projektu i da nije dao svoje odobrenje.

“Zato Marčelo Gandini želi još jednom da potvrdi da nije imao nikakvu ulogu u ovoj operaciji, a kao autor i kreator originalnog dizajna iz 1971. želi da pojasni da savremena verzija ne odražava njegov duh i njegovu viziju; duh inovativnosti i razbijanja kalupa, koji je po njegovu mišljenju potpuno izostao u ovom novom dizajnu”, ističe se u saopštenju.

Ali, zbog čega je Marčelo tako ljut? Upućeniji kažu da je prošlog proleća Lamborghini zatražio video intervju Gandinija sa Mitjom Borkertom, šefom Lamborghinijeva dizajnerskog odeljenja Centro Stile, na temu 50. godišnjice originalnog modela Countach.

Gandini se složio, a tokom sastanka Borkert je predstavio maketu koja je opisana kao njegova “lična posveta maestru Gandiniju”, izrađena za njega, kao osnova za jubilarnu studiju koja će biti predstavljena tog leta.

Gandini kaže da “ni ranije, ni tokom intervjua nije rečeno da je automobil predviđen za ograničenu serijsku proizvodnju”. Gandini se tada samo nasmešio i rekao da bi tako nešto bilo uobičajeno, ali to nije značilo da je dao svoje odobrenje.

“Izveštaji za medije koji su usledili jasno su pokazali da intervju nije bio cilj sam po sebi kao proslava 50. godišnjice Countacha, već je označio početak serijske proizvodnje i prodaje njegovog savremenog naslednika, a s obzirom na korišćenje gore navedenog intervjua, vrlo je važno znati činjenice”, stoji u Gandinijevoj izjavi.

“Izgradio sam svoj identitet dizajnera – naročito radeći na superautomobilima za Lamborghini – na jedinstvenom konceptu: svaki novi model na kome bih radio bila bi inovacija, nešto sasvim drugačije od prethodnog. Hrabrost, sposobnost da napravim nešto novo, a da se ne držim uspeha prethodnog automobila, bili su sama srž mog rada”, objašnjava Gandini.

Dodaje i da je jasno da su se tržišta i sam marketing od tada dosta promenili, ali što se njega tiče, ponavljanje modela iz prošlosti predstavlja negaciju temeljnih principa njegove DNK.

Danas objavljeno

Brza vožnja sa Kimijem Raikonenom

Vanja A

“Procvjeto” uvoz polovnih vozila

Vanja A

Nula i kec: Električna Dacia i Renault Zoe potpuno razočarali na EuroNCAP testu

Vanja A

Ostavite komentar