Zašto je cijev rovera prazna? Mars vs. NASA - 2:0 - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Zašto je cijev rovera prazna? Mars vs. NASA – 2:0

Svemirski inženjeri pokušavaju da otkriju šta se dogodilo kada je NASA-in rover “Perseverance” pokušao da prikupi prvo kameno jezgro na Marsu.

Činilo se da mehanizmi robota funkcionišu savršeno, ali kada su pregledali metalnu cev, za koju se očekivalo da sadrži uzorak, ustanovljeno je da je – prazna, piše BBC.

Članovi misije smatraju da bi uzrok tome mogao biti u određenim svojstvima samog kamena. Očekuju da bi zagonetka trebalo biti rešena analizom fotografija i daljinskim merenjima.

“U narednih nekoliko dana, misija će uložiti vreme na analizu postojećih podataka, a takođe će prikupiti i neke dodatne dijagnostičke podatke za razumevanje temeljnog uzroka prazne cevi”, rekla je.

Rover “Perseverance” ima deo za bušenje i izvlačenje na kraju svoje robotske ruke dugačke dva metra. Može da izreže i dohvati uzorke stena veličine prsta. Potom ih prosleđuju jedinici za obradu unutar rovera koja ih pakuje i zatvara u cilindre od titana.

Pre zatvaranja, kamera i sonda analiziraju prikupljeni materijal. Kada su to pokušali da urade u petak, postalo je očito da uzorak nedostaje.

To ne bi bilo prv put da se površina Crvene planete pokazala teško dostupnom za analitičku opremu rovera.

Podsetimo, sonda NASA-ine misije InSight imala je problema 2018. godine kada je pokušala i nije uspela da probuši tlo, jer je naišla na nepoznatu prepreku. Ušli su u tlo znatno pliće nego što su planirali.

Prikupljanje uzoraka NASA označava kao prekretnicu, jer je reč o početku traženja dokaza o nekadašnjem postojanju života na Marsu. Proces će trajati oko 11 dana.

Danas objavljeno

Metode za poboljšanje produktivnosti

Vanja A

Neprijatne mirise zagorjelog ručka možete ukloniti pomoću jednostavnih trikova

Vanja A

Smrt prvog supruga Brigitte Macron dugo je krila: Njega i djecu ostavila zbog 15-godišnjeg učenika

Vanja A

Ostavite komentar