Zašto je blokirana isporuka tenkova - BIGportal.ba
Region Vijesti

Zašto je blokirana isporuka tenkova

“Rumunija nije propustila transport s ruskim naoružanjem koji se preko Dunava kretao u Srbiju, zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji zbog situacije u Ukrajini”.

“Rumunija nije propustila transport s ruskim naoružanjem koji se preko Dunava kretao u Srbiju, zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji zbog situacije u Ukrajini”.

To je saopštilo Ministarstvo inostranih poslova Rumunije.

“Za izdavanje tranzitne dozvole za prevoz vojnog materijala, koja može biti izdata samo rumunskom operateru, treba ispuniti nekoliko uslova”, objasnili su u rumunskom MIP-u i dodali:

“Jedan od uslova je da usluge rumunskog operatera, koje se izdaju na osnovu tranzitne dozvole, ne treba direktno ili indirektno da odgovaraju interesima fizičkog ili pravnog lica, institucija ili organizacija iz Ruske Federacije, niti da budu namijenjene za korišćenje u Rusiji (u skladu sa odlukom 2014/512/PESC Savjeta EU o ograničavajućim mjerama, uzimajući u obzir akcije Rusije u destabilizaciji stanja u Ukrajini, a koji je dio unutrašnjeg zakonodavstva Rumunije)”.

Objasnili su da se ovaj uslov ne ispunjava zato što licenca nije ni bila izdata.

Rumunska televizija “Digi 24” je saopštila da se radi o 30 tenkova i o 30 oklopnih transportera, koji su poslati u skladu sa ugovorom između Srbije i Rusije.

“Rumunske vlasti su, ipak, zadržale transport i konfiskovale oružje”, objasnila je ova televizija, prenosi “Sputnjik”.

(Agencije)

Danas objavljeno

Prijetio da će zapaliti pumpu u Banjaluci, povrijedio policajca, pa preminuo na Psihijatriji

M.

Muškarac stradao nakon svinjokolja: Pao sa bicikla na nož i preminuo

M.

Hrvatska: Preminulo 67 lica, 1.031 zaraženo

M.

Ostavite komentar