Zašto je baš sad pravo vrijeme da kožu počnete pripremati za odmor? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Zašto je baš sad pravo vrijeme da kožu počnete pripremati za odmor?

Svjesni sve većih posljedica sunčevih zraka po našu kožu, stručnjaci upozoravaju na jedan ključan faktor zaštite! Brojni svjetski stručnjaci, na temelju raznih istraživanja, došli su do zaključka da kožu treba početi pripremati za sunčanje najmanje 4 sedmice prije odmora!!! Naime, naša koža treba se postepeno prilagođavati na taj prelaz, od…

Svjesni sve većih posljedica sunčevih zraka po našu kožu, stručnjaci upozoravaju na jedan ključan faktor zaštite!

Brojni svjetski stručnjaci, na temelju raznih istraživanja, došli su do zaključka da kožu treba početi pripremati za sunčanje najmanje 4 sedmice prije odmora!!!

Naime, naša koža treba se postepeno prilagođavati na taj prelaz, od zaštite odjećom od sunčevih zraka, a kako bi što prirodnije stvorili zdravu podlogu i uvod u ljeto, dovoljno je provesti na suncu desetak minuta dnevno.

I zdrava ishrana nas štiti!
Kod izlaganja kože suncu ne zaboravite na pravilnu pripremu i zaštitu, a jedan od pripravaka koji vam može pomoći je beta karoten, organski pigment izolovan iz voća i povrća, najčešće iz korijena mrkve. Može se uzimati kao oralni dodatak koji pomaže koži u adaptaciji prilikom izlaganja suncu i održavanja preplanule bronzane boje, ali potrebno je određeno vrijeme da se akumulira u koži pa s konzumacijom treba krenuti najmanje 4 sedmice prije sunčanja.

No, beta karoten može biti i aktivna tvar u raznim namirnicama narandžaste boje ali i u kozmetičkim proizvodima za pojačano tamnjenje kao i zaštitu od sunca te se sve više koristi u kombinaciji s prirodnim uljima jer koži daje zdravi preplanuli izgled. Naime, na taj način pomaže ‘izvlačenju’ melanina na površinu kože te na taj način ubrzava proces tamnjenja kože.

Mh.hr

Danas objavljeno

Pomažu li banane u mršavljenju ili uzrokuju gojenje

Vanja A

Šest zdravstvenih razloga da često jedete cveklu

Vanja A

Zaboravite kokice i uživajte u filmovima bez grižnje savjesti

Vanja A

Ostavite komentar