Zašto je baš Lajka poslata u svemir i koliko je u stvari živjela - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Zašto je baš Lajka poslata u svemir i koliko je u stvari živjela

Prije Lajke je bilo nekoliko pokušaja sa drugim psima koji su letjeli po nekoliko minuta samo da bi naučnici došli do podataka kako se snalaze u bezgravitacionom stanju. Ipak, Lajka je bila prvi pas koji je zaista i poslat u svemir.

Ulični pas Lajka upisao se u istoriju kao prvo živo biće koje je napustilo zemljinu atmosferu na putu bez povratka.

Prije 63 godina, 3. novembra 1957. godine, SSSR lansirao je satelit sa Lajkom u njemu kako bi testirali sigurnost za buduće ljudske misije.

“Devet krugova oko Zemlje učinili su Lajku prvim svjetskim astronautom koji je žrtvovan da bi naredne misije u svemiru bile uspšjene”, rekla je jednom prilikom ruski biolog Alilija Kotovskaja, koja je ponosna na svoj rad Lajkinog trenera.

Da bi se psi prilagodili na kapsulu pod pritiskom koja je dugačka samo 80 centimetara, Kotovskaja ih je trenirala tako što ih je na svakih nekoliko dana premještala u sve manje kaveze. Pas bi prošao i test pod centrifugom, koja stimuliše snagu pri lansiranju satelita, ali i buku.

Od svih drugih kandidata upravo je Lajka, trogodišnji mješanac sa ulica Moskve, najbolje prošla na testovima.

“Birali smo ženke jer one ne moraju da dižu nogu pri mokrenju i tako zauzimaju manje prostora. Birali smo lutalice jer su snalažljivije i nisu previše zahtjevne”, priča Kotovskaja, dodajući da su psi morali da budu i fotogenični.

Osim fotogeničnosti zbog propagande dobijali su i značajna imena. Ime Lajka dolazi iz ruske riječi koja znači “lavež”. Kotovskaja kaže da je imala izuzetnu narav, prilagodljivost i inteligentno-upitni pogled i dodaje da su veče pred misiju svi članovi tima došli da se oproste od Lajke.

“Znali smo da će ona uginuti tokom leta, u to vrijeme nije bilo načina da je vratimo. Otišla sam da je posjetim, zamolila sam je da nam oprosti i plakala sam dok sam je posljednji put mazila”, priča Kotovskaja. Dan kasnije, Lajka je krenula na put bez povratka.

Satelit Sputnjik lansiran je u 5.30 po moskovskom vremenu iz Kazahstana, a u početku je sve izgledalo kao da ide po planu.

“Tokom polijetnja Lajkino srce se jako ubrzalo, a tek poslije tri sata se vratilo u normalu. A onda je odjednom tokom devetog kruga oko Zemlje, temperatura u kapsuli počela da naglo da skače i dostigla 40 stepeni Celzijusa, zbog nedovoljne izolacije od sunčevih zraka”.

Iako je postojala nada da će Lajka ostati živa barem 10 dana, ona je preminula zbog toplotnog udara i dehidracije nakon samo nekoliko sati od lansiranja.

Sovjetski radio je uprkos tome nastavio da izvještava o “dobrom zdravlju” Lajke, koja je postala planetarna heroina.

Prema zvaničnoj verziji koje se Moskva dugo država, Lajka je uginula od otrova stavljenog u hranu da ne bi izgorjela prilikom ponovnog ulaska kapsule u atmosferu.

Sam Sputnjik se raspao u atmosferi 14. aprila 1958, iznad Antila. Lajka je tada već mjesecima bila mrtva.

Svemirsko putovanje Belke i Strelke, prvih pasa koji su se vratili iz svemira 19. avgusta 1960, otvorilo je put Juriju Gagarinu, koji je 12. aprila 1961. postao prvi čovjek u svemiru.

(nationalgeographic.rs)

Danas objavljeno

Mladenci u Indiji krenuli na vjenčanje ploveći u loncu

Vanja A

Udovica (85) i udovac (87) stali na ludi kamen poslije 15 godina veze

Vanja A

Žene u Hollywoodu su slavile uspjeh: Pogledajte neke od najljepših haljina koje su nosile

Vanja A

Ostavite komentar