Iako možda zvuči kao suvišan savjet, Bislijev razlog ima smisla. Vrata su najtoplije mjesto u frižideru, a ujedno su i mjesto na kom zbog otvaranja i zatvaranja, temperatura stalno varira.
Zato ih je, kao i sve kvarljive namirnice, najsigurnije staviti na gornju policu koja je najhladnija.
Uz to, on savjetuje i da se jaja ne vade iz kartonske kutije u kojoj su kupljena, jer ona ima svoju svrhu. Ljuska jaja prekrivena je hiljadama sitnih pora koje lako apsorbuju neželjene mirise, ali i bakterije.
“Čuvanje jaja u kutiji najbolji je način da na njima ne završe bakterije”, objašnjava Bisli.
Inače, jaja koja se pravilno čuvaju u frižideru kvalitet i svjžinu održe barem dvostruko duže od onih ostavljenih na sobnoj temperaturi. Tada ih treba pojesti u roku od jedne do tri nedjelje, dok u frižideru mogu da traju i do šest sedmica.
(b92)