Zašto izgladnjela djeca u Africi imaju nadute stomake? - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Zašto izgladnjela djeca u Africi imaju nadute stomake?

Veliki stomak se obično povezuje sa obiljem hrane, odnosno viškom tjelesnih masti, da budemo precizniji. Međutim, veliki stomaci kod djece koja ne žive u razvijenim zemljama u tom slučaju nemaju logično objašnjenje. Čini se da je neuhranjenost rezultat natečenog abdomena. Ili postoji neki drugi razlog?

Manjak proteina kod neuhranjene djece može da izazove dva glavna stanja – ludost i kvašiorkor, bolest koja nastaje usljed teškog deficita bjelančevina u hrani i koja je odgovorna za nadute stomake. U pitanju je ozbiljna proteinsko-energetska neuhranjenost koju karakteriše edem – nezdravo nagomilavanje tečnosti u tjelesnim šupljinama – i jetra puna masnoće. Kvašiorkor je bolest koja se najčešće dijagnostikuje kod djece koja žive u društvima koja karakterišu siromaštvo i glad.

Foto: Wikimedia Commons

Termin je skovala jamajska pedijatrica, Sisli Vilijams, jedna od prvih diplomiranih studentkinja Oksford Univerziteta i poznati pionir u istraživanju zdravlja majki i djece. Riječ je izvedena iz jezika Gane i otprilike se prevodi kao “bolest koju dijete dobija kada se rodi drugo dijete”.

Резултат слика за african children

Pothranjenost pogađa oko 20 odsto stanovništva u Africi, sedam odsto populacije u Latinskoj Americi i više od 12 odsto u Aziji. Ako se na to doda stanovništo koje pogađa glad, onda oko dvije milijarde ljudi u svijetu nije prehrambreno obezbijeđeno.

Резултат слика за african children

Danas objavljeno

Zašto je snijeg bijele boje?

D

Čudesna žena slavi 80. rođendan: Zanimljive činjenice koje niste znali o Dajani, princezi Amazonki

D

Zapanjujuće istine o novcu: Šta će bankomat na Antarktiku? Koliko novčanica se štampa za Monopol?

D

Ostavite komentar