28. Decembra 2022.

Zašto električni automobili u Njemačkoj “zagađuju” pet puta više nego u Španiji

Big Portal

Kao što je poznato, električni automobili ne emituju štetne gasove, ali u čitavom životnom ciklusu ovih vozila stvari stoje sasvim drugačije. Ovo je posebno uočljivo ako se električna energija za njihov rad ne dobija iz alternativnih izvora.

Upravo se to događa u Nemačkoj, koja je zbog nestašice gasa u velikoj meri prešla na ugalj. Stare termoelektrane su ponovo u funkciji, a u poslednjih mesec dana čak 34,9 odsto električne energije u Nemačkoj proizvedeno je iz uglja, piše hibridoselectricos.com, a prenosi Revijahak.

U poređenju sa prošlom godinom, proizvodnja električne energije na ugalj porasla je za 13,3 odsto, a potrošnja uglja za 19 odsto, piše Economic Times.Time je Nemačka dospela u sam vrh po zagađenju u proizvodnji električne energije.

Emisije su 535 g CO2/kWh, što je pet puta više nego u Španiji.

U samom vrhu po upotrebi i zagađenju uglja (među zemljama EU) su Bugarska, Češka i Poljska.

Ipak, dobra vest je da čak i u takvim uslovima električni automobil zagađuje manje od automobila na fosilna goriva. Razlika nije velika, ali je primetna i iznosi 27 odsto.

Dok benzinski automobil koji troši 6,5 l/100 km emituje približno 17,6 kg CO2 na 100 km, električni automobil u Nemačkoj je odgovoran za približno 12,8 kg CO2 na 100 km.

U Španiji, međutim, električni automobil je odgovoran tek za sedminu zagađenja automobila na benzin.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare