20. Septembra 2021.

Zašto Edvard Snowden poziva korisnike da prestanu da koriste ExpressVPN?

Big Portal

Prošle nedelje je izraelska kompanija za sajber bezbednost Kape Technologies kupila popularnu VPN uslugu ExpressVPN, u okviru ugovora vrednog 936 miliona dolara. Kape je najavio da će se akvizicijom više nego udvostručiti ukupnu bazu korisnika, na više od 6 miliona. Edvard Snowden je izrazio je zabrinutost zbog VPN usluge koju nudi ExpressVPN i upozorio je korisnike da je prestanu koristiti.

Zašto je Snowden zabrinut zbog ExpressVPN-a?

Prošle nedelje, trojica bivših zaposlenih u NSA (Marc Baier, 49, Rian Adams, 34 i Daniel Gericke, 40) sklopili su sporazum o odloženom gonjenju koji im ograničava buduće aktivnosti I rad i zaposlenje. Trio je radio kao hakerska grupa koju je moguće unajmiti za kompaniju DarkMatter iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja se bavi sajber bezbednošću.

Američko ministarstvo pravde zahteva plaćanje kazni u iznosu od 1.685.000 dolara, za hakerski trojac, kako bi rešilo svoju istragu u vezi sa kršenjem američke izvozne kontrole, kompjuterskim prevarama i prevarama sa pristupnim uređajima.

Snowdena je verovatno zabrinula činjenica da je jedan od trojice bivših zaposlenih u NSA, Daniel Gericke, bio direktor za ExpressVPN, u isto vreme dok je radio za kompaniju za internet bezbednost Iz Emirata.

Novinarske agencije objavile su 2019. godine izvještaj koji opisuje aktivnosti “tajnog hakerskog tima američkih plaćenika“ koji se pridružio projektu Raven kao deo tima stručnjaka koji je pomogao Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u sprovođenju programa nadzora,

kao I vođenja hakerskih operacija.

ExpressVPN je objavio službeni odgovor koji je potvrdio optužbu Ministarstva pravde, ali u kojem se ističe da su stručnjaci učestvovali u projektu Raven pre nego što se pridružio kompaniji 2019.

https://twitter.com/expressvpn/status/1438515546664804357

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare