Zašto do sada nisu pala tri ključna grada? Tamo je komandant "Heratski lav" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zašto do sada nisu pala tri ključna grada? Tamo je komandant “Heratski lav”

Pripadnici pokreta talibana svakodnevno su u ofanzivi i polako ali sigurno zauzimaju sve više delova Avganistana. Međutim, tri grada se “ne daju”.

To su logistički centri, Laškar Gah, glavni grad regiona Helmand, Herat, glavni grad istoimene provincije i treć po veličini grad u Avganistanu i Kandahar, glavni grad regiina Kandahar i drugi po veličini avganistanski grad.

Iako svakodnevno pristižu informacije da talibani zauzimaju ključna strateška područja Avganistana na severu, velike borbe oko važnih centara vode se na jugu i jugozapadu zemlje oko pomenuta tri grada koji za sada predstavljaju značajne tačke otpora talibanskoj ofanzivi, navodi se u izveštaju Al Džazire.

Pored regularnih jednica avganistanske vojske na jugu zemlje talibanima pružaju otpor i lokalne formacije mudžahedina u Heratu pod vođstvom komandanta Ismaila Kana, koji je u ovom delu zemlje poznat pod nadimkom Heratski lav.

“Ova kampanja talibana protiv kojih se sada borimo jedna je od najvažnijih u mom životu. Talibani su samo pioni Pakistana. Ovo je rat između Avganistana i Pakistana i ako ga izgubimo, onda gubimo i našu zemlju, na jako dug period. Odlučio sam da se borim i svi znaju koliko sam veran Heratu”, poručio je Khan.

Izvor: Tanjug
Tanjug/AP Photo/Mohammad Asif Khan

Danas objavljeno

Terenac udario u autobus u centru Banjaluke, ima povrijeđenih

M.

Slivaju se rijeke lave: Vulkan na La Palmi ušao u najintenzivniju fazu

M.

Vulin: Za mir je potrebno dvoje, a za ratni sukob dovoljna je jedna budala

M.

Ostavite komentar