Zašto da ne nosite telefon u krevet - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Zašto da ne nosite telefon u krevet

Mobilni telefoni su sa mnoge nepresušni izvor zabave, ali ako se ne odvajate od svog uređaja ni kada krenete u krevet, to može stvoriti određene probleme.

Sporije zaspite uz telefon

Jedna studija sprovedena nedavno, pokazala je da 90% Amerikanaca koristi neki elektronski uređaj (TV, telefon, računar, konzole za video igre itd) pre odlaska u krevet. Pokazalo se da je san došao kasnije svim ispitanicima koji su mlađi od 30 godina (oni su uglavnom koristili telefone).

Problem je u tome što, ukoliko koristite telefon pred spavanje, vaše telo i mozak nemaju dovoljno vremena da se opuste. Takođe, ukoliko upadnete u crnu rupu YouTube-a ili igrate video-igre, veoma lako izgubite pojam o vremenu i kasnije zaspite nego što bi trebalo.

Najbolje je da telefon držite u nekoj drugoj sobi, ne u onoj u kojoj spavate. Na taj način,i ako dobijete želju da ga koristite, teže ćete naterati sami sebe da ustanete i odete do njega.

Izaziva poremećen ciklus sna

Nekorišćenjem telefona pre odlaska u krevet, smanjićete izlaganje “plavom svetlu”, koje može da ozbiljno poremeti vaš ritam spavanja. Plavo svetlo, u suštini, daj e vašem mozgu lažan signal da je napolju i dalje dan, a tako se smanjuje lučenje melatonina.

Kao i u prethodnom slučaju, najbolje je da prestanete sa upotrebom telefona sat vremena pre nego što odete na spavanje.

Mali savet za večeras

Ukoliko želite da poboljšate svoj san, evo jednostavnog trika – ostavite svoj mobilni telefon u drugoj sobi. Ukoliko vam je neophodan jer vas ujutru budi alarmom, neka bude bar metar udaljen od mesta na kome spavate.

Ovako biste mogli da ubijete dve muve jednim udarcem. Prvo, telefon će vam biti daleko zbog čega su manje šanse da ćete ga koristiti, a drugo, u slučaju alarma moraćete da ustanete, pa će buđenje biti efikasnije.

Ako uspete da izdržite ovako u prvih par dana i pređe vam u naviku, spoznaćete, verovatno, sve čari čvršćeg i kvalitetnijeg sna.

Danas objavljeno

YouTube dislajk taster služi samo za ukras?

Zeljka

Ovo će biti najbolji igrači u FIFA 23

Zeljka

Beskompromisne inovacije Huawei P50 Pro telefona

Zeljka

Ostavite komentar