23. Oktobra 2022.

Zašto će u Londonu trudnice dobijati besplatne e-cigarete

Big Portal

„NHS je saopštio da je sprovedeno malo istraživanja o bezbednosti e-cigareta u trudnoći i da se preferiraju flasteri i žvake”, piše Bi-Bi-Si. Lambeth Council prenosi da korišćenje e-cigareta može pomoći ženama da oslobode pušenja duvana.

„Pušenje tokom trudnoće je vodeći faktor rizika za loše ishode porođaja, uključujući mrtvorođene bebe, pobačaj i prevremeni porođaj”, rekli su iz PR službe Lambeth Council-a (Saveta londonske opštine Lambet).

„Podaci pokazuju da žene iz domaćinstava sa niskim primanjima mnogo češće puše u trudnoći. Sada planiramo da podržimo upotrebu e-cigareta za žene koje izaberu taj put kao pomoć za odvikavanje od duvana, jer je to manje štetno u poređenju sa pušenjem”, navodi se u saopštenju Saveta.

„Shvatamo da, iako je za trudnice pušače najbolje da prestanu da puše bez da nastave da koriste nikotin, ako je to teško, i ako odluče da koriste e-cigarete, to im može pomoći da se oslobode dima. Hiljade ljudi padaju u siromaštvo zbog pušačkih navika”, dodaju u Savetu.

Odbornik Ben Kajnd otkrio je detalje ovog pristupa u pisanom odgovoru na pitanje kolege odbornika Ajze Ajze o tome šta nadležni organi rade da bi se smanjilo siromaštvo dece i porodica u opštini: „Savet će uskoro početi da pruža besplatne e-proizvode, kao deo usluge sa ciljem prestanka pušenja, pušačima koji su trudnice ili brinu o maloj deci”.

„Projekat ima za cilj poboljšanje zdravlja porodice i uštedu novca u procesu od približno 2.000 funti godišnje po porodici. Procenjuje se da preko 3.000 domaćinstava u Lambetu na granici siromaštva zbog pušenja i mnoga od ovih domaćinstava uključuju decu “, dodao je Kajnd.

Elektronske cigarete funkcionišu tako što zagrevaju tečnost koja sadrži, između ostalog i duvan – kako bi se stvorila para koju korisnik udiše.

Studija Kraljevskog koledža objavljena u septembru otkrila je da su „e-cigarete znatno manje štetne od pušenja”, prenosi izvešataj lokalne Organizacije za demokratiju, Bi-Bi-Si.

Ipak, prema podacima sa portala NHS (Nacionalnog centra za zdravlje) sprovedeno je malo istraživanja o bezbednosti e-cigareta i e-tečnosti u trudnoći i nije poznato da li je para štetna za bebu u trudnoći”.

„Ako ste trudni, licencirani proizvodi kao što su flasteri i žvake su preporučena opcija koja će vam pomoći da prestanete da pušite”, dodaje NHS.

OdbornikKand je takođe otkrio da će Savet nastaviti da deli vaučere od 20 funti porodicama sa decom, za besplatne školske obroke tokom školskih raspusta.

Izvor: RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare