Zašto brzinomjeri pokazuju lažne maksimalne brzine od 220 ili 260 km/h? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Zašto brzinomjeri pokazuju lažne maksimalne brzine od 220 ili 260 km/h?

Da li se ikad zapitali zašto su brzinomeri u većini automobila gravirani na 200 ili više kilometara na sat? Znači li to da prosečan automobil poput Citroena C3 sa 82KS može da pojuri 220 km/h?

Nikako.

Maksimalna brzina većine današnjih automobila se kreće između 160 i 190 km/h, a zašto je ostavljen neiskorišćen prostor na brzinomeru za CNN je otkrio portparol Toyote Paul Hogard.

On tvrdi da tako želi da se udovolji vozačima:

‘Cilj je da brzinomeri budu pregledni i da se lako čitaju tako da pri najčešćoj prosečnoj brzini od 70 do 120 km/h kazaljka uvek bude vidljiva na vrhu. Da bi postigli taj simetričan i privlačan izgled, potreban je brzinomer na kojem stoji puno veća brzina od realne‘.

Dakle, Toyota tvrdi da je stvar u vizuelnom utisku, piše Jutarnji.hr

Međutim, s druge strane, činjenica je i da proizvođači unificiranim brzinomerima pokušavaju da naprave uštedu. Nije retkost videti identičnu instrument ploču u jeftinijim i najskupljim modelima iste marke.

Ne treba zanemariti ni psihološki moment jer veća brojka na brzinomeru vlasniku slabijeg automobila podiže utisak i stvara makar prividnu sliku potentnijeg motora.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Toyota

Danas objavljeno

Ferrari Vision Gran Turismo: Ovaj brutalni sportaš ostavlja bez daha

Vanja A

Električni automobili zvijezde sajma u Los Anđelesu

Vanja A

Izložba „Valentino Rosi – sve njegove sezone“ od četvrtka

Vanja A

Ostavite komentar