9. Februara 2020.

Zašto BiH ćuti o problemu odlagališta na Trgovskoj gori?

Big Portal

To je jasno kao dan i nakon odgovora Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz Nuklearne elektrane Krško, u kome su saopštili da dogovor sa Slovenijom nije uspio, jer za Hrvatsku to nije dugoročno rješenje zbog institucionalnog otpada.

U Hrvatskoj se sve aktivnosti usmjeravaju na uspostavljanje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u Hrvatskoj. Čeka se odgovor Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je Trgovska gora u blizini opštine Novi Grad, čime bi direktno bilo ugroženo oko 300 hiljada ljudi.

Načelnik Novog Grada, Miroslav Drljača, kaže da će već u utorak biti sastanak u Ministarstvu spoljne trgovine BiH, na kome će se naći rješenja za problem Trgovske gore.

Iz Dokumenta iz avgusta 2018. godine, koji je u posjedu BN televizije, u kome Hrvatska informiše Evropsku zajednicu za atomsku energiju o svom nacionalnom programu, jasno se vide ozbiljne namjere Zagreba da gradi nuklearnu deponiju na Trgovskoj gori, odnosno kod opštine Dvor u Hrvatskoj, odnosno Novog Grada u Republici Srpskoj.

U tom dokumentu stoji da je namjera da se deponuje 1145 metara kubnih radioaktivnog otpada, u periodu od 40 godina, počev od 2023.

Odbornik skupštine opštine Novi Grad, Slobodan Stanić, kaže da je na poslednjoj sjednici problem Trgovske gore označen kao najveći bezbjednosni problem opštine. Ali da niko ništa ne radi na njegovom rješavanju.

“Ja sam predložio da se uputi apel Predsjedništvu BiH kako bi se sastavila diplomatska nota Hrvatskoj. Međutim, to je odbijeno.”, kaže Slobodan Stanić.

Stanić kaže da je i do sada bilo jasno da su dosadašnje radnje bile nedovoljne da spriječe Hrvatsku u svojim namjerama.

Na sjednici Parlamenta Srpske, koju je prošle godine zakazao Milorad Dodik, poslanici su podržali stav da je gradnja Peljškog mosta vitalni nacionalni interes, uz obećanje da će Dodik insistirati na rješavanju otvorenih pitanja sa Hrvatskom, kao što je to slučaj Trgovska gora.

Kao što se vidi iz priloženog, gotovo ništa od najavljenog nije urađeno. Ukoliko bi radioaktivni otpad od 2023. godine bio deponovan na Trgovsku goru, zbog konfiguracije terena, dvije trećine negativnog uticaja bilo bi usmjereno na BiH, a tek jedna trećina na Hrvatsku.

BN TVa

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare