24. Februara 2022.

Zašto bi žene trebalo da uzimaju folnu kiselinu kada se odluče na trudnoću

Big Portal

Radi se o urođenim neurološkim anomalijama poznatijim pod nazivom defekti neuralnih cevi zbog kojih kičmena moždina i mozak deteta ne mogu normalno da razvijaju.

Folna kiselina prisutna je u mnogim namirnicama kao što su so, mlečni proizvodi i žitarice za doručak, a to je istaknuto i na pakovanju proizvoda.

Stručnjaci smatraju da bi trebalo uzimati folnu kiselinu dodatno, u obliku tableta, pri planiranju trudnoće i u prvom tromesečju.

Preporučena doza je 400 mikrograma dnevno, kažu lekari iz Centra za kontrolu bolesti u SAD i nemačkog Federalnog instituta za procenu rizika (BfR).

Ako vas brinu moguće nuspojave, naučnici kažu da je trenutna preporučena doza folne kiseline bezopasna i ne može da ima nepovoljan uticaj na zdravlje.

Iz Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) kažu da se može uzeti do 1.000 mikrograma folne kiseline dnevno bez rizika od nuspojava.

Trudnicama je potrebno više folne kiseline i tokom druga dva tromesečja i dojenja, kažu lekari.

U toj fazi trudnice ne treba nužno da uzimaju tablete ako se potrude da jedu više namirnica bogatih folnom kiselinom.

Folat, poznat i kao vitamin B9 i folacin, jedan je od B vitamina. Folna kiselina u hrani se ne pojavljuje prirodno, već je dodata naknadno.

Lisnato povrće poput spanaća i salate, paradajza, mahuna, orašastih plodova, pomorandže, integralnih proizvoda, krompira, džugerice i jaja su namirnice koje su bogate folatom.

Ako jedete ove namirnice verovatno ste sebi obezbedili dovoljno folata, pa se uzimanje dodatne folne kiseline preporučuje samo pre i tokom trudnoće.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare