27. Aprila 2022.

Zašto bi pekari i ugostitelji radili nedjeljom, a drugi ne?!

Big Portal

Trivić je napomenuo da su podijeljena mišljenja o uvođenju neradne nedjelje u Banjaluci.

“S jedne strane, svako smanjenje radnog vremena podrazumijeva i smanjenje broja radnika, ali s obzirom na nedostatak radnika možda to na kraju ispadne kako treba. S druge strane, nije dobro izbaciti bilo koga iz radnog procesa te nekome zabraniti rad, a nekom dozvoliti”, rekao je Trivić. On je upitao zašto bi pekari, policajci, ugostitelji nedjeljom radili, a drugi ne.

“Suština je u tome da radnici moraju imati dovoljan broj slobodnih dana u mjesecu te da nije toliko bitno da li je to nedjelja ili neki drugi dan”, kaže Trivić.

On smatra da je bolje rješenje da radnici koji rade nedjeljom budu bolje plaćeni za taj rad.

Podsjećamo, “Nezavisne novine” su danas objavile da bi neradna nedjelja, o čijem se uvođenju u Banjaluci uveliko razmišlja, bila mač sa dvije oštrice i imala bi i svoje negativne efekte pa se tako procjenjuje da bi brojni radnici ostali bez posla, a ispaštao bi i turizam, jer se strahuje da bi gosti odustajali od vikendposjeta gradu na Vrbasu.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić istakao je da odluka o tome da nedjelja bude neradni dan sama po sebi nosi dobre i manje dobre stvari, te da je potrebna detaljna analiza svega što je bitno kada je riječ o ovoj temi, kako bi se došlo do najboljeg rješenja.

“Odluka ne smije biti ishitrena, a dokaz za to su opštine i gradovi koji su već uveli neradnu nedjelju”, rekao je Ilić.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković izjavio je danas da je planirano da trgovci ne rade nedjeljom, a kada je riječ o ugostiteljskim objektima i mogućnosti razvoja turizma plan je da oni nedjeljom rade. 

(Srna)

Podijeli vijest na: