Zašto baš Arktik? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zašto baš Arktik?

Klimatske promene zajedno sa aktivnostima Rusije i Kine povec´avaju pažnju NATO-a za Arktik, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Topljenje leda, ujedno sa povec´anim ruskim vojnim prisustvom i interesima Kine prema Arktiku, naravno, povec´avaju i njegov značaj za NATO”, rekao je generalni sekretar NATO tokom izlaganja na vašingtonskom Atlantskom savetu.

Podsec´anja radi, Atlantski savet je organizacija koja je u Rusiji proglašena kao nepoželjna, javlja Sputnjik.

Stoltenberg je istakao da upravo zbog toga države-članice NATO-a sa sve vec´om pažnjom prate dešavanja na Arktiku i povec´avaju prisustvo u tom regionu.

“Naši saveznici investiraju u nove moguc´nosti, od vojnih aviona do patrolnih podmornica i svega što je neophodno kako bi nastavili da sprovode prisustvo u regionu”, naglasio je on.

Podsećanja radi, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je u više navrata skretalo pažnju na to da Arktik postaje sve pristupačniji usled klimatskih promena i topljenja leda i da se primec´uje povec´an broj prisustva oružanih snaga drugih zemalja.

Moskva je takođe mišljenja i da na Arktiku nema potencijala za konflikt, a samim nim ni izazova koji bi zahtevali povec´ano vojno prisustvo i to nearktičkih država.

Danas objavljeno

U Srpskoj 17 preminulih i 229 novooboljelih

M.

Ambasada SAD u BiH reagovala na pozivanje na rat konzula Atovića

M.

Evropska komisija preporučila otvaranje dva klastera sa Srbijom

M.

Ostavite komentar