Zašto 50 odsto krompira završi u smeću - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Zašto 50 odsto krompira završi u smeću

Pojedina istraživanja pokazuju da krivaca za ovu ružnu pojavu ima u svakom dijelu starog kontinenta, ali novija studija Evropske komisije prste upire prije svega u – Britance.

Svake godine, prosječan stanovnik ove zemlje baci 150 kilograma hrane. Čak četvrtinu mesa i ribe, 40 odsto voća i 50 odsto krompira završi u kanti za smeće. Istraživanja pokazuju da Britanci to podjednako rade i kod kuće, ali i kada ručaju u restoranu ili odsjedaju u hotelu. To im je naprosto rutina.

Iako su Britanci trenutni rekorderi u neslavnom bacanju namirnica, ni mi nismo ništa racionalniji, pa stručnjaci objašnjavaju da je važno da svi promijenimo navike u kupovanju hrane, pa ćemo tako naučiti da budemo pametniji.

I ne zaboravite da je od toga uvijek bolje i humanije da hranu poklonimo nekome kome je potrebna, da je ostavimo ispred zgrade, nahranimo napuštene pse i mačke… Tako ćemo učiniti dobro djelo, umjesto što ćemo se osjećati prazno u trenutku kada ostatke obroka samo bacimo u kantu.

Trikovi u kupovini

Savjet je da u nabavku uvijek idemo sa spiskom potrebnih stvari, a ne da kupujemo stihijski, bez plana i reda. Većina nasedne na marketinške trikove, pa uzmemo nešto što nam ne treba samo zato što je na akciji.

(Novosti.rs)

Danas objavljeno

Da li ste probali hrskave palačinke

Zeljka

10 razloga zašto jedete iako niste gladni

Zeljka

Manjak sna – veći rizik da obolite od gripa

Zeljka

Ostavite komentar