7. Maja 2022.

Zastave Ukrajine i Rusije zabranjene u Berlinu, Kijev poručuje da je “šokiran odlukom”

Big Portal

“Čin sećanja, kao i poštovanje memorijala i spomenika moraju biti sačuvani u pozadini trenutnog ruskog agresivnog rata u Ukrajini”, saopštila je berlinska policija.

Ističu i da se ne sme dozvoliti da se rat prelije u sukobe ili sporove u Berlinu “izvan demokratskog diskursa”.

Politiko podseća da su, nakon poraza nacista, širom Berlina podignuti spomenici u znak sećanja na sovjetske žrtve tokom rata.

Jedan od primera je i sovjetski ratni spomenik visok 12 metara u istočnoj opštini Treptov koji prikazuje sovjetskog vojnika kako mačem lomi kukasti krst.

Očekuje se da će ovakvi spomenici ovog vikenda biti popularna okupljališta onih koji osuđuju aktuelni rat i onih koji ga brane.

Policija je saopštila da je, pored zabrane ruskih i ukrajinskih zastava u blizini takvih lokacija, zabranjeno i puštanje vojne muzike.

“Zaštitićemo dostojanstvenu komemoraciju na 15 memorijala i spomenika kroz sveobuhvatne propise osmišljene da spreče bilo kakvu konfrontaciju na ovim lokacijama”, rekla je šefica policije Barbara Slovik.

Istovremeno, dodaje, biće preduzete akcije protiv bilo kakvog oblika “podrške, odobravanja ili veličanja ruskog agresorskog rata na Ukrajinu, posebno na skupovima”.

Oštra reakcija ukrajinskog ambasadora
Povodom ove odluke berlinskih vlasti oštro je reagovao ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrij Melnik.

“Šokirani smo što je berlinska policija zabranila da se ukrajinske zastave vijore od 8. do 9. maja. Ovo je šamar Ukrajini i ukrajinskom narodu”, rekao je Melnik za RND, prenosi Ukrinform.

Navodi da je zabranjeno da se ukrajinska zastava vijori u glavnom gradu Nemačke, “baš kao i ruska zastava pod kojom se vrše najgori ratni zločini nad ukrajinskim civilima i desetinama hiljada ukrajinskih žena i dece”.

“Ovo ne samo da pokazuje nedostatak takta; to je katastrofalna politička odluka”, dodao je Melnik.

Prema njegovim rečima, može se razumeti napor policije da obezbedi bezbednost, ali dodaje da je “prosto nečuvena činjenica da su žrtva i počinioci izjednačeni”.

Melnik je pozvao gradonačelnicu Berlina Francisku Gifi i senatorku za unutrašnje poslove Iris Špranger da odmah povuku tu, kako kaže, sumnjivu odluku.

Kasnije je Ukrinformu preneo da ta odluka verovatno neće biti povučena.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare