31. Januara 2022.

Zastava UČK na ulazu u Veliku Hoču

Big Portal

Meštane Velike Hoče, srpske enklave u Metohiji, posebno je uznemirila činjenica da je zastava terorističke UČK okačena na ogradi ispod crkve na čijem se imanju nalazi spomenik ubijenim i kidnapovanim Srbima, koji se često nalazio na meti albanskih ekstremista, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

“Nema sumnje da je po sredi otvorena pretnja Srbima koji su ovde ostali da žive i da je cilj da im se naruši mir i oni obeshrabre u svojoj odluci da ostanu i opstanu na svojim vekovnim ognjištima”, piše u saopštenju.

Indikativno je, kažu, da se to dešava na dan kada na Kosovo i Metohiju stižu visoki zvaničnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

“To otvoreno govori u prilog tome da mnogim Albancima nije stalo ni do dogovora ni do zajedničkog života sa Srbima i jedino na čemu posvećeno rade albanski ekstremisti jeste ugrožavanje bezbednosti i zastrašivanje Srba sa ciljem njihovog proterivanja sa Kosova i Metohije”, napominje Kancelarija.

Pozivaju sve međunarodne aktere i institucije u Prištini da učine sve da se vinovnici ovog dela, ali i svih drugih etnički motivisanih incidenata, privedu pravdi.

“Zabrinjavajuće je da je najveći broj etnički motivisanih napada na Srbe na KiM ostao nerasvetljen, što albanskim ekstremistima daje vetar u leđa za nove bezumne napade. Svaki napad na Srbe, njihovu imovinu i pravoslavne verske objekte dodatno je podgrejan i inspirisan izjavama političara iz Prištine, koji gotovo svakodnevno od srpskog naroda prave legitimne mete i raspiruju versku i etničku netrpeljivost”, piše u saopštenju.

Na srpski narod u pokrajini apeluju da ostanu uzdržani i ne nasedaju na provokacije.

Kako se navodi, o ovome i drugim incidentima i napadima na Srbe Kancelarija će izvestiti visoke zvaničnike EU i SAD, koji ove nedelje dolaze u Beograd, i tražiti konkretan odgovor na pitanje kako će obezbediti mir i sigurnost na Kosovu i Metohiji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare