"Zaslužujem Nobelovu nagradu za mir, ali sve je namešteno" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Zaslužujem Nobelovu nagradu za mir, ali sve je namešteno”

Američki predsednik Donald Tramp smatra da zaslužuje da dobije Nobelovu nagradu za mir po više osnova, ali da je sve namešteno.

“Mogao bih da dobijem Nobelovu nagradu za mir za mnogo stvari da je oni dodeljuju na pošten način, ali to nije slučaj”, rekao je Tramp na margini Generalne skupštine UN u Njujorku.

Nije prvi put da Tramp, koji je uvek osetljiv na poređenja sa svojim prethodnicima, pominje Nobela.

Kada je jedna grupa republikanskih poslanika iznela ideju da on treba da dobije tu prestižnu nagradu za vođenje osetljivog severnokorejskog pitanja, on je dugo komentarisao tu ideju.

“Oni su je dali (Baraku) Obami odmah po dolasku na vlast a nije imao pojma zašto je dobio”, rekao je Tramp.

“Znate šta, to je jedna od retkih stvari po kojima se slažem sa njim”, dodao je on šaljivo.

Kada je primio Nobelovu nagradu 10. decembra 2009. godine Barak Obama je ukazao na znatnu kontroverzu izazvanu tom neočekivanom nagradom na početku njegovog prvog mandata.

“Ja sam na početku, a ne na kraju svog rada na međunarodnoj sceni”, rekao je tada Obama.

Pored Baraka Obame, još tri američka predsednika su dobila tu prestižnu nagradu: Teodor Ruzvelt, Vudro Vilson i Džimi Karter.

Tramp je ponovio da želi da posreduje u pregovorima Indije i Pakistana u vezi sa Kašmirom, navodeći da nikada nije “omanuo kao arbitar”.

Kašmir je podeljen izmedju Indije i Pakistana, a obe države polažu pravo na njega. Oni su se u dva rata borili za kontrolu nad Kašmirom.

Tramp je rekao da se nada da dve države mogu da razgovaraju i urade nešto pametno, ali da obe moraju da se slože oko njegovog posredovanja. Indija je ranije odbijala to.

On je rekao da je potrebno “imati dve strane koje žele da se dogovore”.

Tramp se danas sastao sa pakistanskim premijerom Imranom Kanom, a juče je prisustvovao skupu u Hjustonu sa indijskim premijerom Narendrom Modijem.

b92

Danas objavljeno

Voz usmrtio muškarca

M.

Muškarac stradao u šumi

M.

Patrijarh Kiril pozvao na duhovnu mobilizaciju

M.

Ostavite komentar