Donosimo recepte za fine kolačiće koje možete isprobati ovih blagdana, a u kojima će uživati cijela porodica i gosti
Sirove kuglice
Sastojci:
1 šaka orašastih plodova (indijski oraščići, bademi, orasi, lješnjaci)
2 kašike kakao praha
2 kašike kokosovog brašna
1 kašičica cimeta
2 hurme (mogu i suhe smokve ili grožđice)
1 kašičica kokosovog ulja
malo vode (prema potrebi)
Priprema: U blender stavite orašaste plodove i hurme. Kada ih usitnite, prebacite sve u zdjelu i pomiješate s ostalim sastojcima. Ako je smjesa pretvrda, dodajte malo vode. Ako je prerijetka, ubacite još kokosovog brašna ili mljevenih orašastih plodova. Sve dobro sjedinite i napravite kuglice koje na kraju treba uvaljati u kokosovo brašno ili mljevene orahe. Stavite kuglice na pola sata u frižider. Kuglice u frižideru mogu stajati i cijelu sedmicu.
Kiflice od đumbira
Sastojci:
100 g šećera
1 kašičica đumbira u prahu
2 kašičice soka od limuna
90 g brašna
50 g gustina
100 g putera
60 g mljevenih badema
Priprema: Zamijesite tijesto od svih sastojaka. Ostavite ga prekrivenog preko noći u frižideru. Na radnoj ploči s malo brašna oblikujte tijesto u tanje valjke. Odrežite štapiće dužine osam centimetara i oblikujte od njih kiflice, pri tome stanjite krajeve i povucite ih prema unutra. Rasporedite kiflice na obloženi lim za pečenje i pecite ih na temperaturi 175 Celzijevih stepeni otprilike 12 minuta. Pečene kiflice umočite u mješavinu šećera i praha đumbira pa ostavite da se ohlade.
Zvjezdice s cimetom
Sastojci:
3 bjelanca
250 g šećera u prahu
10 g vanilijinog šećera
3 kapi arome badema
1 kašičica mljevenog cimeta
275 g mljevenog badema
Priprema:
Od bjelanaca napravite jako čvrst snijeg mikserom na najvećoj brzini. Postepeno dodajte šećer u prahu u snijeg i istucite. Dvije kašike snijega odvojite za premazivanje. U snijeg potom oprezno umiješajte vanilijin šećer, aromu badema, cimet i polovinu mljevenih neoguljenih badema. U smjesu dodajte toliko preostalih badema da se neznatno lijepi. Smjesu premjestite na radnu plohu posutu šećerom i razvaljajte na 1/2 centimetra debljine. Pomoću kalupa izrežite od tijesta zvjezdice i složite ih na lim te premažite ostatkom snijega. Peci na 140 Celzijevih stepeni 30-ak minuta. Keksi pri vađenju iz rerne moraju pod prstima biti malo mekani. Ostavite da se ohlade.
Medenjaci
Sastojci za 30-40 komada:
300 g glatkog brašna
prstohvat soli
1 kašičica mljevenog cimeta
1/2 kašičice mljevenog đumbira
1/4 kašičice mljevenog klinčića
malo naribanog muškatnog oraščića
malo kardamoma u prahu
70 g šećera u prahu
1 jaje
100 g putera
1 kašičica ekstrakta vanilije
2 kašike meda
1/2 kašičice sode bikarbone
1-2 kašike vode (prema potrebi)
Priprema:
Med zagrijte, dodajte mu sodu bikarbonu i dobro promiješajte. U veću posudu stavite prosijano brašno, dodajte prstohvat soli, začine i šećer pa promiješajte sve suhe sastojke. Dodajte puter sobne temperature, jaje, vaniliju, med sa sodom i zamijesite tijesto (ručno ili mikserom). Prema potrebi dodajte kašiku, dvije hladne vode ili, ako je tijesto premekano i ne možete ga formirati u kuglu, dodajte još malo brašna. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider da se dobro ohladi (minimalno sat, a može u frižideru i prenoćiti). Radnu površinu lagano pospite brašnom, tijesto tanko razvaljajte pa kalupima za kekse izrezujte oblike prema želji. Želite li keksiće koristiti i kao jestive ukrase za jelku, svakom izrežite malu rupu, kako biste ih kasnije mogli objesiti. Izrezano tijesto složite na lim obložen papirom za pečenje i stavite u zagrijanu rernu. Pecite medenjake od sedam do deset minuta na 180 Celzijevih stepeni. Ohlađene medenjake možete ukrasiti kao ove na slici.
Kuhano bijelo vino s vanilijom
Zimsko vrijeme je vrijeme kuhanog vina. Ako želite isprobati neku novu varijantu klasika, preporučujemo ovo izvrsno kuhano vino s vanilijom. Uživajte!
Sastojci za 2 čaše:
500 ml bijelog vina
125 ml soka od narandže
1 kašičica cimeta
1 mahuna vanilije
1 ½ klinčić
½ jabuke
½ kašičice začina za medenjake
2 kašike šećera
Priprema:
Ugrijte u loncu bijelo vino sa sokom od narandže. Za to vrijeme očistite jabuku i narežite na komade. Cimet, klinčiće, začine za medenjake i komade jabuke dodajte vrućoj mješavini u loncu. Potom izvadite srž vanilije te stavite u lonac. Umiješajte šećer te ostavite da odstoji 30-ak minuta. Procijedite kuhano vino te napunite čaše.
Savjet: Ako želite, prije posluživanja ukrasite čaše zvjezdastim anisom, mahunom vanilije ili prutićem cimeta.
Blagdanski začini
Kad pomislimo na blagdane, osjetimo miris bakinih ili maminih kolača u zraku. Kako biste sebi i sami priuštili tu mirisnu harmoniju, vrijeme da svoje kuhanje obogatite najpoznatijim blagdanskim začinima i krenete u stvaranje novih mirisnih uspomena
Cimet
Cimet ima brojne dobrobiti, od toga da se uz čaj od cimeta može sniziti holesterol, do toga da uravnotežava nivo šećera u krvi. Osim njegovih zdravih učinaka, njegov miris će prvo asocirati na blagdane. Ovaj začin glavni je sastojak blagdanskih keksića, medenjaka i kolača, ali i kuhanog vina, koje ne bi bilo ono što je bez cimeta. On se dobija od unutrašnje kore istoimenog zimzelenog drveta, koja se uvija u štapiće. Iako postoji i do 250 vrsta cimeta, najpopularniji su cejlonski i kasija. Cejlonski se, ipak, smatra zdravijim, pa ako ga imate priliku koristiti u svojoj prehrani, bolje odaberite njega.
Klinčić
Klinčić je blagdanski začin koji je nalik ekserčiću, a vjerovatno ste upoznati s njim jer su vaše bake i majke njime ukrašavale narandže. Ima specifičan topao miris koji vraća u djetinjstvo. Osim što se koristi za ukrašavanje, također se koristi u raznim pečenjima, riži, grahu i ukiseljenom povrću. Klinčić je odličan za bolju probavu, a koristi se i za liječenje probavnog sistema i disajnih puteva, te je prozvan i prirodnim antioksidansom. Može se dodati i u kuhano vino, kako bi otpustio svoj slatkasti okus, a začin je i mnogih blagdanskih kolača.
Muškatni oraščić
Muškatni oraščić jedan je od omiljenih začina, a nije ni čudno s obzirom na njegovu aromu i okus. Odlično se uklapa u raznovrsna jela, slana i slatka, te u čajevima, a također je odličan za zdravlje ako ga koristite u minimalnim količinama na dnevnoj bazi. Osim što se predlaže dodavanje oraščića pri kraju pečenja, njime se mogu začiniti različite supe, umaci i kolači, poput kolača s đumbirom. Možda je najpoznatija upotreba u medenjacima, pravim blagdanskim keksima koje možete „zaliti“ kuhanim vinom s dodatkom oraščića i potpuno uživati u aromi. Također, muškatni oraščić izuzetan je prirodni lijek i afrodizijak.
Đumbir
Kao i prethodni začini, i đumbir se može koristiti u svim vrstama jela, a za hladne dane posebno je dobar čaj s đumbirom. Osim što će vas ugrijati, može pomoći i kod bolova, poput menstrualnih ili glavobolje. Đumbir se, također, dodaje u medenjake, a globalno su poznati tzv. gingerbread man, medenjaci s đumbirom u obliku čovječuljaka koji sve više postaju i jedan od zaštitnih znakova Božića.
Vanilija
Vanilija je začin koji se često nalazi u receptima, ali je ne treba miješati s vanilijinim šećerom. Iako vanilijin šećer daje okus vanilije, tek kad probate pravu vaniliju shvatit ćete koji je njen pravi okus. Mahune od vanilije mogu se koristiti nekoliko puta u pripremi slastica, a možete ih prepoloviti ako želite jači okus. Tradicionalne su vanilijine kiflice za pripremu kojih je potrebna tek jedna mahuna, dok će vas sigurno razveseliti cupcakesi od vanilije. Vanilija je i izuzetno zdrav začin koji opušta, te ublažava zubobolje i opekotine. Osim toga, odlična je u trudnoći za ublažavanje mučnina, kao i kod akni.
Azra.