Zaronio je u najdublji dio okeana i na površinu se vratio sa groznim vijestima - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Zaronio je u najdublji dio okeana i na površinu se vratio sa groznim vijestima

Amerikanac koji istražuje dubine podvodnog svijeta je okončao najdublje zaranjanje s ljudskom posadom u istoriji, i na površinu se vratio sa groznim vijestima.

Čak 10.927 metara ispod površine okeana Viktor Veskovo je pronašao đubre. On je stigao do Challenger Deepa, koji se nalazi na južnom dijelu Marijanskog rova. Istraživanje dna trajalo je četiri sata, a Veskovo je postavio rekord za odlazak na najdublju tačku pod morem do koje je čovjek stigao.

Prethodno, rekord je držao režiser “Titanika” Džejms Kameron 2012. Cilj misije je mapiranje najdubljih podvodnih mjesta na svijetu.

Osim četiri nove vrste koje bi mogle da ukažu na porijeklo života na Zemlji, Veskovo je na dnu zatekao plastične kese i ambalažu slatkiša. Na dno se spustio u podmornici “The Limiting Factor”, a cjelokupno istraživanje snima Discovery Channel i radi se o serijalu “Five Deeps Expedition”.

Sljedeće zaranjanje je u Molloy Deep u Sjevernom ledenom okeanu koje će se desiti u avgustu ove godine. Za četiri sata istraživanja dna, Veskovo je iskoristio i da uživa.

– Iskreno pred kraj sam se isključio, zavalio u kabini i uživao u sendviču s tunjevinom dok sam jako sporo plutao tik iznad najdubljeg mjesta na Zemlji, uživao u pogledu i bio zahvalan na svemu je tim tehnički izveo. To je bio jako miran trenutak sreće. I onda sam se vratio gore – rekao je Veskovo.

Marijanski rov je najdublji u Tihom okeanu, a ujedno i najdublji na svijetu. Poređenja radi taj rov ponire više u dubinu nego najviša planina na svijetu, Mont Everest u visinu.

Veskovo je nedavno u Indijskom okeanu snimio misteriozno novo biće koje podsjeća na meduzu.

Izvor:: Noizz.rs

Danas objavljeno

Definicija mode i luksuza: Giorgio Armani “One Night Only” revija u Dubaiju

Vanja A

Šta uraditi u situaciji kada vaš suprug razgovara sa drugom ženom, a vama to smeta?

Vanja A

Zlatni retriver oborio Guinness svjetski rekord za najviše teniskih loptica u ustima

Vanja A

Ostavite komentar