21. Aprila 2025.

Žari na dodir, ali krije ljekovitost!

Ova biljka ublažava bol, alergije, snižava krvni pritisak i pomaže koži

Najčešće se koriste listovi i korijen

Svaka šetnja prirodom nosi sa sobom razna iznenađenja, a mnogi od nas su doživjeli jedno od njih – slučajan kontakt s biljkom koja izaziva neugodan osjećaj peckanja i peckanja kože. Iako se većina ljudi instinktivno povlači nakon ovakvog susreta, ako ponovo pogledaju izbliza, shvatit će da je biljka zapravo bila kopriva – pravi prirodni dragulj. Iako mnogi ljudi izbjegavaju kontakt s njom zbog njenog neugodnog dodira, kopriva krije izuzetna ljekovita svojstva koja se koriste vekovima. Na prvi pogled može izazvati nelagodu, posebno kod djece, ali iza njegove ‘svrbljive’ spoljašnjosti krije se pravo blago prirode.

slika

Trichomes

Kopriva (lat. Urtica dioica) se u medicinske svrhe koristila još od vremena antičke Grčke. Poreklom je iz hladnijih delova Evrope i Azije, a danas raste skoro svuda. Ova višegodišnja biljka može narasti do jedan i po metar u visinu, a najbolje uspijeva na zemljištu bogatom dušikom. Ima listove u obliku srca i male žute ili ružičaste cvjetove, a najčešće se koriste listovi i korijen.

Listovi i stabljike koprive imaju tanke dlačice, poznate i kao trihomi, koje, kada su u kontaktu s kožom, oslobađaju kemikalije poput histamina i serotonina, uzrokujući peckanje, bol, crvenilo ili trnce. No, osim neugodne reakcije, važnija su njegova ljekovita svojstva.

slika

Nutritivna svojstva koprive

Listovi koprive su dobar izvor kalcijuma i drugih minerala koji mogu pomoći u smanjenju rizika od bolesti bubrega, osteoporoze i drugih ozbiljnih stanja. Bogata je i mnogim vitaminima, poput vitamina C, koji je moćna pomoć imunološkom sistemu, a sadrži i vitamin A koji je neophodan za zdravlje očiju, piše WebMD .

Kopriva je takođe dobar izvor:

  • Linolenske kiseline
  • kvercetin
  • Iron
  • Magnezija
  • Kalija

Zdravstvene prednosti koprive

Osim početne neugodnosti peckanja, kopriva se koristi za liječenje brojnih zdravstvenih problema:

Bol u zglobovima i artritis

Kod osoba s osteoartritisom, kopriva može pomoći u ublažavanju bolova, bilo oralnim unosom ili direktnom primjenom na bolno područje. Može smanjiti potrebu za nesteroidnim protuupalnim lijekovima (NSAID), koji mogu uzrokovati nuspojave pri dugotrajnoj primjeni. Neka istraživanja također ukazuju na prednosti za autoimune bolesti kao što je reumatoidni artritis.

sezonske alergije (peludna groznica)

Zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima, kopriva može pomoći kod simptoma alergije kao što su kihanje, začepljen nos i svrab. Iako sadrži histamin, koristi se, prema studiji , za regulaciju imunološkog odgovora i ublažavanje alergijskih reakcija. Mlado lišće se mora brati, svakako pre cvetanja i dalje od puteva.

Krvni pritisak

Istraživanja pokazuju da kopriva može stimulirati širenje krvnih žila i tako pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Možda čak djeluje slično kao i lijekovi poznati kao blokatori kalcijumskih kanala, međutim, potrebne su daljnje studije. Ali jedno je sigurno: prirodni je diuretik i pomaže tijelu da izbaci višak tekućine i soli, što pomaže u snižavanju krvnog tlaka.

Kožne bolesti i ekcemi

Kopriva može pomoći i kod kožnih problema kao što je ekcem. Kombinacija oralne primjene i kreme od koprive može ublažiti crvenilo i svrab zahvaljujući svom antihistaminskom učinku.

slika

Kako koristiti koprivu

Način primjene ovisi o zdravstvenom problemu:

Čaj od koprive: Osušeni listovi koprive mogu se koristiti za pripremu zdravog biljnog čaja. Ako koristite svježe ubrane mlade listove, dovoljno ih je preliti kipućom vodom i ostaviti pet minuta. Kao preventiva može se piti svaki dan šolja čaja od koprive.

Kuvana kopriva: kuvane listove možete pripremiti kao zamenu za spanać, dodajući ih u supe, variva ili smutije. Važno je koristiti mlade listove ove biljke.

Kapsule: Dostupne su kao dodaci ishrani, ali dozu je najbolje odrediti u konsultaciji sa lekarom.

Prilikom branja koprive koristite debele rukavice i u proljeće berite mlađe listove. Idealno vrijeme je sada, u aprilu, jer su listovi u tom periodu najsvježije i najukusnije.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare