25. Januara 2022.

Zarboljeni skijaši na žičarama, problemi sa letovima; Tri azijske države ostale bez struje

Big Portal

Ozrok nestanka struje je slučajno izazvan kvar, što je poremetilo funkcionisanje važnih infrastrukturnih objekata, objavile su državne vlasti.

U Kazahstanu su prijavljeni prekidi u snabdevanju elektičnom energijom u najvećem gradu Alma Ati i nekoliko većih gradova na jugu zemlje, u blizini granice sa Uzbekistanom i Kirgizijo, kao i glavni grad Uzbekistana Taškent i Kirgistana Biškek.

Portparol Ministarstva energetike Kirgistana rekao je za Frans pres da su prekidi izazvani poremećajem u regionalnoj energetskoj mreži, bez navodjenja detalja.

Elektromreža te tri bivše sovjetske republike je medjusobno povezana a preko Kazahstana je povezana i sa ruskom elektromrežom koju mogu da koriste da nadoknade neočekivane nestašice.

Mediji u Biškeku javljaju da su prekidi struje doveli do zaustavljanja rada pumpi što utiče na snabdevanje vodom. Prošle jeseni više centralnoazijskih zemalja je imalo velike prekide struje što ukazuje na zastarelu i međuzavisnu električnu mrežu u tom regionu.

Kako bi normalno funkcionisali, Međunarodni aerodom Manas u Biškeku prešao je na nezavisni izvor struje.

Nestanak struje je uticao i na saobraćaj u brojnim gradovima.

Žičara u skijalištu Amirsoj, u Uzbekistanu, prestala je sa radom zbog nestanka struje, pa su službe morale da izvuku 20 skijaša.

Struje nema ni u prestonici Kirgistana, Biškeku, i drugom najvećem gradu te zemlje – Ošu. Prijavljeni su i problemi u snabdevanju vodom jer pumpe ne rade ako nema struje. Biškek je ostao i bez centralnog grejanja.

Uzbekistansko Ministarstvo energije navelo je u saopštenju da je incident povezan sa prekidom koji se dogodio na elektro mreži u Kazahstanu.

Problemi su nastali u metrou u Taškentu, a aerodrom trenutno ne može da prima letove.

Prema navodima medija međunarodni aerodrom Manas u Biškeku morao je da pribegne pomoćnom napajanju struje.

“Aerodrom radi ali ne u punom kapacitetu”, saopštila je uprava aerodroma, preneli su lokalni mediji, koji su dodali da aerodrom i dalje može da prima avione, ali da je prekinuta registracija za neke letova koji polaze iz glavnog grada Kirgistana.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare