Zaraza ne miruje: Otkriven novi soj korona virusa sa izmjenama u “spajk proteinu” - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zaraza ne miruje: Otkriven novi soj korona virusa sa izmjenama u “spajk proteinu”

Novi soj korona virusa sa promjenama bez presedana u takozvanom spajk proteinu detektovan je u sjeverozapadnom francuskom regionu Bretanja, javljaju lokalni mediji.

Novi soj je navodno otkriven kod ljudi koji su se zarazili virusom sredinom oktobra. U Francuskoj su zaražene ukupno 24 osobe, uključujući 18 djece koja pohađaju istu školu i šest odraslih osoba koje su imale kontakt sa njima, prenose francuski mediji.

Međutim, novi soj je bio toliko drugačiji od svih ranije poznatih varijanti kovida 19 da je naučnicima trebalo mnogo vremena da ga identifikuju.

– Ovo odgađanje je bila greška – rekao je zdravstveni zvaničnik medijima nakon što su novine Le Telegram prvi put izvijestile o otkriću 11. novembra.

Analizom novog sija primijećeno je da “ne odgovara ničemu ranije poznatom”, rekao je zvaničnik i dodao da ne liči ni na profil rasprostranjene delta varijante, niti na profil drugih zabrinjavajućih sojeva virusa korona.

Varijanti, koja je od tada nazvana B.1.640, navodno nedostaje dio spajk proteina.

Ovaj protein obično koristi virus za ulazak u ljudske ćelije i širenje infekcije kroz tijelo. Nejasno je da li ova mutacija čini virus manje ili više zaraznim.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) dodao je novi soj na svoju listu “varijanti pod nadzorom” 11. novembra. Vlasti u Bretanji saopštile su da su uspješno ušle u trag svim zaraženima varijantom, dodajući da je posljednji prijavljeni slučaj bio otkriven 26. oktobra.

Francuska regionalna zdravstvena agencija rekla je za Le Telegram da njene istrage pokazuju da je “korona virus uvezen iz inostranstva”. Prema nekim medijskim izvještajima, stanovnik Nanta koji je putovao po Africi donio je novi soj u grad Banalek, gdje je kasnije otkriven.

Danas objavljeno

NASA izvela misiju sudara letjelice sa asteroidom

M.

Zemlja se otvorila i progutala auto

M.

Kubanci na referendumu odobrili gej brakove

M.

Ostavite komentar