15. Marta 2022.

Zarađuju od sviranja na sahranama: “Kada ide po redu, oni od toga naprave veselje”

Big Portal

Bez kompromisa, dobili su epitet najtužnijeg orkestra u Srbiji, ali ne zbog načina odevanja ili izgleda, već zbog toga što iz njihovih limenih istrumenata se čuje najtužnija muzika, i to ne na veseljima već na groblju.

“Jednostavno posao je kao i svaki dugi, međutim oni koji se prihvate ovakvog poziva mora da zna, svaki novi član našeg orkestra mora proći obuku, pored sluha i talenta, što podrazumeva poznavanje i numera koje se sviraju u tim prilika, mora naučiti i da se suzdržavaja emocija u takvim trenucima. U početku ovaj bend “Crno Dugme”, koje je ogranak KUD-a “Obrašević”, brojao preko 30 muzičara, ono sa čim se danas suočavamo jeste da slabo ko hoće da se bavim ovim vidom muzike”, kazao je za RINU, kapelnik orkestra “Crno dugme”, Boris Vučević.

Svaki pokojnik koji “svoj život poživi”, a zatim predoseti svoj poslednji dan u životu, ostavi u amanet spisak želja i pesama, koje želi da mu se tog dana osviraju odsvira.

“Kad se pokojnik iznosi iz kapele obično naručuju “Nebo je tako vedro”, do sahranjivanja mi sviramo “Tiho noći” ili “Nizamski rastanak”. Što kažu, kad ljudima ide onako po redu kako treba, oni od toga naprave i veselje, sa spiskom svih obaveza koje treba na sahrani da obave, spreme prase i listu od deset numera, narodno kolo pa čak i verovali ili ne, ostave novac za naš aganžman. Trudimo se da svakom izađemo u susret i cenovnik ne postoji, pa već se gleda po džepu desilo se dosta puta kada smo i svirali besplatno jer su to ipak delikatne situacije”, dodao je Boris.

Ovaj orkestar nećete naći pod šatrom ili u kafanskoj atmosveri, njihova pozornica grovlje gde nema bakšiša, pevaljki i pijanih gostiju, već tužne rodbine i uplakahnih udovica i gde se čuju zvuci iz prošlog vremea, a iz orkestra poručuju da od kako je počela pandemija izazvana korona virusom, posla ima i ne žale se.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare