"Zar mislite da bi Englezi to uradili sebi? Pa oni sebe najviše vole" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Zar mislite da bi Englezi to uradili sebi? Pa oni sebe najviše vole”

Ne postoji nijedan jedini dokaz da vakcine protiv koronavirusa koje Srbija ima utiču na sterilitet, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Govoreći o sopstvenoj inicijativi od pre nedelju dana da se uvede obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike, ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je od tada vakcinisano još 20 odsto medicinara, ukupno preko 65 odsto. Dodao je da za obaveznom vakcincijom zasad nema potrebe.

On je kazao da je srpska agencija za lekove jedna od najrigoroznijih na svetu, te da se svaka serija vakcina kontroliše.

“Nemamo ni 700 blagih reakcija na vakcine, što je manje nego kad primate vakcinu za sezonski grip. Kad kažem blage reakcije, to su crvenilo, otok, bol u ruci, malaksalost, temeperatura. To su dokazive činjenice o kojima vodimo računa 24 sata”, napomenuo je on.

Lončar je kazao da nijedan proizvođač ne garantuje 100 odsto zaštitu, ali je sigurno da će vakcinisani biti zaštićeni.

“Možemo da sumnjamo da imamo jedan ili dva slučaja posle revakcine došlo do smrtnog ishoda”, kazao je on.

Kako je rekao, ni oni koji nemaju nikakvu reakciju na vakcinu ne bi trebalo da brinu.

On je dodao su proizvođači vakcina davali garancije da će građan biti zaštićeni šest meseci do primanja revakcine.

“Spemali smo se za scenario da se na šest meseci vakcinišemo sa po dve doze, a sada se vrše neka ispitivanja”, kazao je Lončar uz napomenu da smatra da će vakcinisani biti bezbedni od koronavirusa do kraja godine.

O Astrazenekinoj vakcini
Lončar je kazao da je vakcina Astrazeneke protiv koronavirusa bezbedna, te da je samo u Velikoj Britaniji dato 30 miliona doza te vakcine.

“Astrazeneka je najzastupljenija vakcina na celom svetu, najviše se daje. Da li neko misli da bi Englezi uradili nešto, tj. dali svojim građanima vakcinu koja nije dovoljno ispitana i bezbedna. Pa oni sebe najviše vole. Da li ste čući da su Englezi uradili bilo šta u svojoj skorijoj istoriji na svoju štetu”, upitao je on.

Dodao je da Srbija ne želi da ulazi u političke obračune koji postoje po pitanju te vakcine.

Danas objavljeno

Šojgu: NATO povećava prisustvo kod granica Rusije i Belorusije

M.

Sastanak Putin-Bajden moguć do kraja godine?

M.

Velika akcija policije protiv automafije u Banjaluci

M.

Ostavite komentar