Zaposleni koristili mrežu nuklearne elektrane za rudarenje kriptovaluta - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Zaposleni koristili mrežu nuklearne elektrane za rudarenje kriptovaluta

Ukrajinske vlasti istražuju potencijalno kršenje bezbjednosnog protokola u jednoj lokalnoj nuklearnoj elektrani, nakon što su zaposleni navodno koristili unutrašnju mrežu za povezivanje na internet kako bi rudarili kriptovalute.

Istragu vodi ukrajinska Tajna služba SBU koja na incident gleda kao na ugrožavanje državne bezbednosti, budući da se nuklearne elektrane smatraju kritičnim infrastrukturama. Tako se ispituje da li su potencijalni napadači opremu za rudarenje mogli da iskoriste kako bi ušli u sistem nuklearne elektrane, čime bi dobili osetljive informacije o načinima za odbranu i zaštitu ovakvih struktura u Ukrajini.

Incident se dogodio u julu u Južno-ukrajinskoj nuklearnoj elektrani koja se nalazi u blizini grada Južnoukrajinsk. Za sada nije poznato kako je zloupotreba otkrivena, ali je SBU 10. jula izvršio raciju u elektrani, te zaplenio sve uređaje koji su korišćeni za rudarenje. Oprema je pronađena u kancelarijama administrativnog odseka, te nije bila u vezi sa industrijskom mrežom.

Nekoliko zaposlenih je optuženo za umešanost u ovaj incident, ali još uvek nisu uhapšeni, a ovo nije prvi put da su zaposleni zloupotrebili pristup velikim količinama električne energije, budući da su u februaru 2018. godine u Ruskom nuklearnom centru zaposleni koristili superkompjuter kako bi došli do kriptovaluta.

Izvor: ZD Net

Danas objavljeno

AMBICIOZNI PLANOVI TVITERA: Šire se ali ne poštuju lokalne zakone

Zeljka

Ispunili obećanje: Na Dark Webu objavljeni podaci o špijunskom avionu

Zeljka

Xiaomi Redmi Note 10 će koristiti Snadragon 678 čipset

Zeljka

Ostavite komentar