Zaplijenjena tona čistog kokaina na Kanarima - BIGportal.ba
Hronika Svijet Vijesti

Zaplijenjena tona čistog kokaina na Kanarima

U akciji kodnog naziva Falkuša, na osnovu inicijative hrvatske policije, na Kanarskom otoku zaplijenjena je gotovo tona kokaina, u uličnoj prodaji vrijednog preko 40 miliona evra, izvijestilo je u subotu Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

Policija je saopštila da je u okviru svojih aktivnosti prikupila inicijalna saznanja o prekoatlanskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su, kao pripadnici tzv. Balkanskog kartela, aktivno uključeni hrvatski državljani.

S obzirom na takva saznanja, početkom ove godine službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta, uz pomoć splitske i šibenske policije, pokrenuli su kriminalističko istraživanje kodnog naziva Falkuša.

Zbog izraženog međunarodnog karaktera kriminalnih aktivnosti već u početnoj fazi, hrvatska policija pokrenula je trilateralnu saradnju sa španskom Civilnom stražom te francuskom carinom. Pored navedenih agencija, akciju su podržali Europol, DEA (Drug Enforcement Administration – Ured u Zagrebu), britanska NCA (National Crime Agency), nizozemska nacionalna policija te policija Bosne i Hercegovine, prenosi Hina.

U MUP-u ističu da je istraživanje usmjereno prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. “Balkanskog kartela” koja se specijalizovala za pružanje “usluga” krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama. Tu kriminalnu ćeliju čine najmanje trojica hrvatskih državljana koje je kartel “regrutovao” za prekookeansko krijumčarenje kokaina jedrilicom za prekookeansku plovidbu. Jedrilica je registrovana Hrvatskoj i plovila je pod hrvatskom zastavom.

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su navedeni hrvatski državljani s jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. da bi krajem avgusta ove godine zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskog otoka, Kraljevine Španije, južno, prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje organizovane kriminalne grupe, koje je angažovao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain.

“Koordinisanom akcijom, specijalni tim španjolske Civilne zaštite je u jutarnjim satima 8. septembra, u međunarodnim vodama, uz prethodno odobrenje nadležnih tijela Republike Hrvatske, presreo hrvatsku jedrilicu, čiju posadu su činila trojica hrvatskih državljana.

Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droga, jedrilica je dotegljena u nacionalne vode Kanarskog otoka.

Pretragom jedrilice na Kanarskom otoku, pronađeno je ukupno 980 paketa sa oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće”, saopštio je MUP Hrvatske.

Prema procjenama španske policije, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina je veća od 40 milijuna eura. Prema do sada prikupljenim saznanjima kokain je bio namijenjen europskom, španjolskom i hrvatskom ilegalnom narko tržištu.

Koordinirano s uhićenjem i pretragom jedrilice na Kanarima, hrvatski policajci su 11. rujna na šibensko-kninskom području pretražili više doma i drugih prostora kod više osoba povezanih sa uhićenicima i tom prilikom oduzeli više računala, mobitela i drugih predmeta.

Kriminalističko istraživanje ovog slučaja međunarodnog krijumčarenja kokaina morskim putem se nastavlja, a s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti, kažu u MUP-u.

(Agencije)

Danas objavljeno

Sve ruske trupe napustile Kazahstan

M.

Zemljotres u okolini Bjelovara

M.

Krivokapić podnio inicijativu za smjenu Abazovića

M.

Ostavite komentar