Ovo jelo dobro se slaže i uz sezonsku salatu, ali i uz turšiju.
Sastojci
1 kg karfiola 200 gr sira 2 žumanca 200 gr slaninice 150 ml mlijeka čaša pavlake (180 ml) so, biber 50 gr kačkavalja malo ulja malo mirođije
Priprema
Karfiol obarite u malo posoljenoj vodi, pa ga ocjedite i razvrstajte na cvjetiće.
Izgnječite sir, dodajte mu žumanca i mlijeko.
U tiganj sipajte ulje, zagrijte ga i na njemu propržite slaninicu isjeckanu na sitno. Kad porumeni, prebacite je u posudu sa sirom, žumancima i mlijekom, i dodajte čašu pavlake. Umutite smjesu.
Vatrostalnu ili zemljanu posudu premažite uljem, rasporedite karfiol, pa ga prelijte smjesom od mlijeka, jaja, slaninice i pavlake. Malo pobiberite, po želji dodajte isjeckanu mirođiju i stavite da se peče na 180 stepeni oko pola sata.
Pred kraj pečenja izvadite posudu iz rerne, preko jela izrendajte kačkavalj i vratite u rernu da se kačkavalj rastopi i malo porumeni.
Po želji, ukrasite jelo čeri paradajzom i svježim listićima bosiljka.
Nezavisne.