Zapalila se Iranka koja je htjela da gleda fudbalski meč - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zapalila se Iranka koja je htjela da gleda fudbalski meč

Iranka Sahar Hodajari (29) pritvorena zbog toga što je pokušala da uđe na fudbalski stadion kako bi gledala utakmicu, preminula je nakon što se zapalila, saznavši da bi mogla da provede šest meseci u zatvoru, objavile su iranske novinske agencije.

Hodajari je šokirala iranske zvanićnike i javnost i pokrenula lavinu na društvenim mreyyama u Iranu, preneo je AP.

Ovo se dogodilo u trenutku dok FIFA sarađuje sa iranskim vlastima na prevazilaženju zabrane ženama da uđu na stadione i gledaju utakmice, zabrane koja važi od Islamske revolucije 1979. godine.

FIFA želi da se to pitanje reši pre 10. oktobra kada je Iran, prvoplasirani tim u Aziji, domačin svoje prve kvalifikacije za Svetski kup protiv Kambodže.

Hodajari je preminula juće u bolnici u Teheranu nakon što je zadobila opekotine na 90 odsto tela.

Ona je bila na respiratoru od kada se polila benzinom ispred teheranskog suda Ershad 2. septembra, navodi iranski veb sajt Rokna, koji objavljuje vesti sa dozvolom vlade.

Kako je rekao njen otac, ona je to ućinila kada je saznala da bi mogao da joj sudi Revolucionarni sud u Iranu i da bi mogla da dobije zatvorsku kaznu od šest meseci.

U martu, Hodajari je pokušala da se ušunja na teheranski stadion Azadi kako bi gledala svoj omiljeni tim Esteghlal protiv tima Ujedinjenih Arapskih Emirata Al Ain.

Ona se prerušila u muškarca noseči plavu periku i dugi kaput zbog ćega je stekla nadimak “Plava devojka”.

Međutim, policija ju je uhapsila i pritvorila.

U zatvoru je provela tri noči pre nego što je puštena na slobodu do poćetka sudskog postupka.

Navodno, vratila se u sud kako bi preuzela svoj zaplenjeni mobilni telefon i ćula da bi mogla da dobije zatvorsku kaznu.

Vest o njenoj smrti se proćula širom Irana, a poćast joj je odata haštagom “Plava devojka”.

Bivši fudbaler Bajerna iz Minhena Ali Karimi, koji je odigrao 127 utakmica za reprezentaciju Irana i zagovornik je ukidanja zabrane ženama da idu na stadion, pozvao je Irance da bojkotuju odlaske na fudbalske stadione, u znak protesta zbog smrti Hodajarijeve.

Danas objavljeno

Uhapšeno 11 lica, spriječena trgovina heroina iz BiH

M.

Konzul BiH prijetio ratom, sankcija ni na vidiku

M.

Duge kolone vozila na Donjoj Gradini i Velikoj Kladuši

M.

Ostavite komentar