7. Maja 2022.

“Zapadu su stalno potrebni neprijatelji”

Big Portal

“SAD vole da sprovode strategiju “demokratije protiv autokratija” umesto da se angažuju u domaćim reformama i prilagođavanju promenama u globalnom svetskom poretku”, primećuje se u članku.

Prema pisanju lista, Zapad, na čelu sa Sjedinjenim Državama, nikada neće moći da prihvati postojanje nečega “što nije nalik sebi”. Zato je stvorio “neprijateljski” imidž SSSR-a, a posle Rusije, vodeći politiku širenja NATO- a .

Vašington , kako se navodi u članku, nije imao nikakve koristi od reformi ruskog rukovodstva nakon raspada SSSR-a, koje su značajno podigle imidž zemlje na svetskoj sceni. Zbog toga je jedinstvo Severnoatlantske alijanse počelo naglo da slabi, a globalni uticaj bloka je značajno opao, objasnili su autori.

U članku se tvrdi da je, doživljavajući stalnu potrebu za „izmišljenim neprijateljima“, Zapad zaključio da Rusija, sa svojim višenacionalnim jedinstvom, ogromnom teritorijom i pravoslavnom verom, ne može biti ni na koji način asimilovana. To znači da je bila pogodna za ulogu neprijatelja, koji je počeo toliko da nedostaje.

Posmatrači veruju da se iza toga krije duboka kriza zapadne civilizacije.

“Civilizacija kojoj su potrebni spoljni neprijatelji da bi održala svoje postojanje će na kraju propasti. Sjedinjene Države, koje uvek žele da se bore, neizbežno će propasti kao država. Ova ideja je savršeno potvrđena tekućom krizom u Ukrajini”, navodi se u članku.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare