Zapadni Balkan zona bez rominga – šta se mijenja? - BIGportal.ba
Region Vijesti

Zapadni Balkan zona bez rominga – šta se mijenja?

Region Zapadnog Balkana, izuzev Hrvatske, od 1. jula je zona bez roaminga, a građani će plaćati pozive, SMS poruke i internet saobraćaj po cijeni svojih matičnih operatera, ako se budu nalazili na području Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije ili Srbije.

Novi sistem naplate – “roming kao kod kuće” – znači da će korisnik roming usluge u regionu Zapadnog Balkana koristiti u skladu sa uslovima i cijenama iz tarifnog paketa koji koristi u svojoj matičnoj mreži”, saopštili su iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) Crne Gore.

Kao ilustraciju EKIP navodi da korisnik iz Crne Gore, kada se nalazi u roamingu u regionu Zapadnog Balkana i kada poziva telefonske brojeve iz tog regiona, plaća iste cijene kao kada pozive obavlja iz svoje domaće mreže. Svi dolazni pozivi koje korisnik roaminga prima dok je u regionu Zapadnog Balkana, bez obzira na to iz koje mreže poziv potiče, su besplatni, piše RSE.

Takođe, ako kod kuće korisnik u tarifnom paketu ima neograničenu količinu poziva prema drugim mrežama u Crnoj Gori, imaće je na raspolaganju i prilikom rominga u regionu Zapadnog Balkana.

Nova pravila važe za sva tri mobilna operatora u Crnoj Gori – Telekom, Telenor i M-tel.

Iz EKIP-a pojašnjavaju da pravo na roming po domaćim cijenama korisnik ima tokom boravka u bilo kojoj državi Zapadnog Balkana sve dok svoj mobilni telefon koristi više kod kuće nego u inostranstvu.

To se smatra “politikom fer korištenja” usluga rominga, pa u cilju sprečavanja zloupotreba, operator može provjeriti vrijeme i potrošnju korisnika u romingu tokom najmanje zadnja četiri uzastopna mjeseca, navodi EKIP.

“To znači da korisniku u slučaju takozvanih otvorenih paketa, koji imaju neograničenu ili veliku količinu podataka uključenih u mjesečnu pretplatu, možda neće biti dostupna cjelokupna količina podataka u roamingu po cijenama iz tarifnog paketa”, rekli su iz EKIP-a.

Operator ima pravo da primijeni ograničenje količine podataka samo ako u ovoj godini korisnik plaća manje od 3,85 eura po gigabajtu potrošenih internet podataka, u narednoj godini manje od tri, a u 2023. godini manje od 2,25 evra po gigabajtu.

Kao primjer, navode korisnika koji ima tarifni paket sa neograničenim brojem telefonskih poziva, SMS poruka i deset gigabajta usluge prenosa podataka. Taj paket košta 30,25 eura, odnosno 2,5 eura po gigabajtu za uslugu prijenosa podataka.

“Kada putuje u region Zapadnog Balkana, taj korisnik će na raspolaganju imati neograničene pozive i SMS poruke, i najmanje 6,5 gigabajta podataka, jer operator može primijeniti ograničenje za prenos podataka”, navodi EKIP.

Dodatna naknada za prenos podataka u roamingu, u ovoj godini može da bude najviše 7,7 eura po gigabajtu. To će se narednih godina progresivno smanjivati, a o svakoj eventualnoj vrsti ograničenja, operator mora da unaprijed obavijestiti korisnika.

Politika fer korištenja, kako je saopšteno, nije prepuštena volji operatora, već je određuju regulatori i oni su identični onima koji važe u Evropskoj uniji.

Bivši član odbora ARKEP-a Shqiprim Pula kazao je da od 1. jula svi operateri mobilne telefonije u regionu mogu da predstave na tržištu dvije vrste paketa, jedan koji mogu da koriste domaći korisnici, i drugi je roming paket koji se može koristiti u državama potpisnicama ovog sporazuma.

Kako je dodao, operatori su u obavezi da informišu korisnike o sadržaju tih paketa.

U Telekomu Srbije kažu da, ako ste njihov korisni, a zovete na primjer iz Crne Gore Kosovo ili BiH, tarifira vam se kao da zovete lokalno. Isto je i za internet, koliko imate u paketu, toliko možete da koristite diljem Zapadnog Balkana, a onda uplatite tarifne dodatke.

U zvaničnom odgovoru Telekoma za RSE se navodi: “Primjena sporazuma o ukidanju rominga za zemlje Zapadnog Balkana, koja u potpunosti počinje od 1. jula 2021, korisnicima će omogućiti da pogodnosti koje imaju u Srbiji koriste i u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji”.

“Na osnovu sporazuma, korisnici koji budu boravili u tim zemljama imaće na raspolaganju besplatan nacionalni saobraćaj koji već imaju u tarifama i/ili dodacima koje inače koriste u Srbiji”, ističe se.

“U taj saobraćaj se ubrajaju nacionalni minuti, SMS i internet. Prilikom potrošnje besplatnog saobraćaja u okviru tarife i/ili dodatka, dodatna naknada im neće biti naplaćena, a kada to potroše, naplata saobraćaja će biti jednaka cijenama u domaćem saobraćaju”, precizira se u odgovoru Telekoma.

Svaki poziv ili poslana SMS poruka u romingu upućena prema korisniku bilo koje mreže unutar zemalja Zapadnog Balkana obračunava se kao poziv/SMS poruka prema mobilnim mrežama u BiH u nacionalnom saobraćaju.

Dolazni pozivi će biti besplatni, odnosno neće se tarifirati čak ni ako osoba koja zove ima drugog operatera.

Korištenje interneta u roamingu regulirano je po tarifnim opcijama, odnosno paketima koje korisnici imaju. Informacije o količini podataka za tarife dostupne su na web stranicama operatera.

Sporazum o roamingu država Zapadnog Balkana potpisan je u aprilu 2019, nakon čega su od jula te godine cijene telefonskih poziva smanjenje za oko 27 posto, a njime je predviđeno i potpuno ukidanje rominga od jula 2021. godine.

(RSE)

Danas objavljeno

Talibani traže pomoć: Obratio se vođa

V.R.

Švajcarsko “da” kovid propusnicama

V.R.

Islamska država ponovo napala

V.R.

Ostavite komentar