Zapadni Balkan biće uključen u paket zdravstvenih mjera - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Zapadni Balkan biće uključen u paket zdravstvenih mjera

Zemlje zapadnog Balkana biće uključene u paket zdravstvenih mjera koji je u srijedu, 15. jula, usvojila Evropska komisija RADI jačanja zdravstvenih kapaciteta zemalja članica zbog epidemije virusa korona, pišu današnje “Nezavisne novine”.

Portparol za proširenje i susjedstvo u Evropskoj komisiji Ana Pisonero Hernandez rekla je da će, kad god to bude bilo potrebno, Evropska komisija pridružiti zapadni Balkan i zemlje susjedstva akcijama u ovom paketu.

“U saopštenju koje smo izdali jasno smo rekli da nam je iskustvo pokazalo da su koordinisane akcije sa susjedima na nivou EU od vitalne važnosti i da će sprečavanje i upravljanje svakom narednom epidemijom zahtijevati kontinuiranu saradnju i podršku našem neposrednom susjedstvu”, rekla je je Hernandezova za “Nezavisne novine”.

Na stranici Evropske komisije pojašnjeno je da se ovaj paket mjera odnosi na sve potrebne akcije za bolju spremnost u suzbijanju pandemije, poput testiranja i praćenja kontakata, jačanja nadzora nad javnim zdravstvenim sistemom i bolje opremljenosti ličnom zaštitnom opremom, medicinskom opremom i uređajima.

“U akcije su uključene i mjere na menadžmentu kapaciteta u slučaju naglog porasta broja oboljelih, nefarmaceutske kontramjere, podrška manjinama i ranjivim kategorijama stanovništva i aktivnosti na suzbijanju izazova usljed sezonskog gripa”, naglasili su oni.

U Delegaciji EU rekli su “Nezavisnim novinama” da je iz EU u BiH do sada za hitne medicinske potrebe u vezi sa virusom korona isporučena medicinska oprema u vrijednosti od oko sedam miliona evra, te su naglasili da je pomoć otišla u tridesetak gradova u svim dijelovima BiH.

Oni ističu da će nabavka opreme biti nastavljena i u narednom periodu, u skladu s potrebama na terenu.

Iz Delegacije EU su naveli da je do sada isporučeno milion zaštitnih maski, 61 respirator, 7.500 testova, 20 ultrazvučnih aparata, osam rendgenskih aparata, devet aparata za anesteziju, te dvije hiljade pulsnih oksimetara.

Кada je riječ o Republici Srpskoj, istakli su da je pomoć isporučena u Prijedor, Banjaluku, Gradišku, Doboj, Brčko, Bijeljinu, Istočno Sarajevo, Zvornik, Foču, Nevesinje i Trebinje.

NEZAVISNE NOVINE

Danas objavljeno

Blizu 8.000 ljudi na protestima u Briselu

M.

Sutra kiša, na planinama snijeg

M.

Detalji nesreće: Rudare zatrpalo 14 kubika uglja

M.

Ostavite komentar