16. Augusta 2019.

“Zapadne demokratije najzad usaglasile stav o Kosovu”

Big Portal

Poslanik opozicione Alternative u kosovskom parlamentu Iljir Deda je za portal Kosovo onlajn naglasio da je zatad okvir i krajnjeg rešenja kosovskog pitanja.

Deda kaže da će, posle vanrednih parlamentarnih izbora i formiranja nove kosovske vlade, doći vreme za stvaranje preduslova za ozbiljniji pristup dijalogu i izgradnju šireg konsenzusa na Kosovu o ciljevima za završetak o tpg procesa.

Prema njegovim rečima, zajedničko saopštenje vlada zemalja Kvinte pokazuje da je „najzad došlo do usaglašavanja i zauzimanja jedinstvenog stava“ SAD i evropske četvorke – Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije.

“Taj jedinstven stav je od velike važnosti, jer ga u prošle dve godine nije bilo, i sada je svima jasan zadati okvir, koji je bio preko potreban, da se stvore širi preduslovi za nastavak dijaloga i takođe okvir krajnjeg rešenja”, istakao je Deda.

Napomenuo je, međutim, da je potrebno da države EU „izgrade konsenzus za kredibilnu perspektivu priključenja“ zemalja Zapadnog Balkana.

“Bez te kredibilnosti za priključenje ne verujem da će doći do završnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije”, zaključio je Deda.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare