16. Augusta 2022.

Zapad sprema haos? “Zona rizika – cijela planeta. Od Balkana do Bliskog istoka”

Big Portal

Zonu rizika predstavlja cela planeta, izjavio je predstavnik Spoljno-obaveštajne službe Rusije, general-pukovnik Vladimir Matvejev.

“Očigledno je da Zapad nije zabrinut zbog sudbine kijevskog režima. Kako se vidi iz informacija koje stižu u Spoljnoobaveštajnu službu, zapadni mentori su ga praktično vec´ otpisali i svim silama se bave razradom planova o podeli i okupaciji makar dela ukrajinske teritorije”, izjavio je Matvejev na Moskovskoj konferenciji za međunarodnu bezbednost u okviru foruma “Armija 2022”.

On je upozorio na to da c´e Sjedinjene Američke Države, u nameri da učvrste svoju globalnu diktaturu, biti sve agresivnije i nerazumnije, ocenjujuc´i da je to krajnje opasno.

“Zapad slabi, spotiče se, ali i dalje misli da je veoma moc´an. Prema našim podacima, u Beloj kuc´i ozbiljno računaju na reanimaciju, pa čak i jačanje globalne liberalne diktature”, rekao je Matvejev.

Prema njegovoj oceni, američki stratezi ignorišu tendenciju stvaranja mnogopolarnog sveta, ili je tumače kao znak nastupajuc´e anarhije.

“Takav dogmatski pristup je s jedne strane smešan, a s druge – krajnje opasan. Upravo se tu krije glavni izazov za mir i stabilnost u raznim delovima sveta. Usled gubitka moc´i Zapad na čelu sa SAD c´e postajati sve agresivniji i nerazumniji. Da bi dobio vreme za konsolidaciju i pregrupisanje sopstvenih snaga, Vašington i njegovi sateliti c´e pokušati da unesu haos u drugim zemljama i regionima, da sve potencijalne, tinjajuc´e ili zastarele konflikte pretvori u ‘žarišta'”, upozorio je general.

Prema rečima Matvejeva, “u tom smislu u zoni povec´anog rizika, bez preuveličavanja, nalazi se cela planeta – od Balkana i postsovjetskog prostora, do Južnog kineskog mora, indijskog potkontinenta i Latinske Amerike, a posebno Bliskog istoka”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare