"Zapad očekuje brzo rešavanje pitanja KiM, Bolton neće doći" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Zapad očekuje brzo rešavanje pitanja KiM, Bolton neće doći”

Čekaju nas teški razgovori sa Zapadom koji očekuje brzo rešavanje kosovsko-metohijskog pitanja, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Prvu televiziju. Vučić je dodao da “nije samo pitanje roka, već je pitanje sadržine kada je reč o KiM”, naglasivši da je “problem u tome šta ćemo da dogovorimo”. Na pitanje…

Čekaju nas teški razgovori sa Zapadom koji očekuje brzo rešavanje kosovsko-metohijskog pitanja, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Prvu televiziju.

Vučić je dodao da “nije samo pitanje roka, već je pitanje sadržine kada je reč o KiM”, naglasivši da je “problem u tome šta ćemo da dogovorimo”.

Na pitanje o medijskim navodima da Tačijeva terorističko – kriminalna grupa B13 sprema krvavu jesen Vučić je rekao da “nema dokaza za tako nešto”.

“Ne isključujem mogućnost za tako nešto. Da budem iskren, to se neće desiti, može se dogoditi napad ali mi nećemo dozvoliti ubijanje srpskog stanovništva. Njihov jedii cilj je da ovladaju prostorom severnog Kosova, čeka nas teška jesan po pitanju KiM, nemate s kim da razgovarate. Izbori će dovesti situaciju do usijanja, jer svako ko uradi nešto protiv Srba imaće veću podršku, snabdevanje Srba na KiM je još jedan problem”, naveo je Vučić.

Vučić je naveo da ćemo imati nekoliko teških aspekata na KiM.

“Život Srba na Kosovu i Metohiji, zatim biće burno između njihove četiri stranke zbog predstojećih izbora, oni imaju svi oko 20 posto, a kao peta dolazi Srpska lista koji će svi pokušati da sruše. Ali, naše je da imamo politčku organizaciju koje će se boriti za interese Srba”, kazao je.

On je komentarisao i zabranu ulaska na KiM za građane koji imaju srpske pasoše.

“Oni su krenuli u utrkivanju sa taksama, pa ovo sa ukidanjem prolaska sa srpskim pasošima. Besmislice, kao mala deca, pokušavaju da prave nekakvu državu. Uvek to tako izgleda”, rekao je Vučić.

“Jasno je da je srpska strana pregovarala da se putuje uz ličnu kartu, ali naravno da imate pravo i da putujete i sa pasošem. Onaj ko ima više, ima pravo i na manje”, objasnio je on.

Na pitanje da li uskoro savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton mogao da dođe u Srbiju predsednik Srbije je reka:

“Mislim da neče doći, on je razmišljao da poseti Beograd i Prištinu, ali pitanje je šta može da dobije dolaskom u Prištinu, tačnije s kim može da razgovara sada tamo. To je analiza ne govorim ja u njegovo ime”.

Kada je reč o rešenju kosovskog problema, Vučić kaže da ono što je on imao kao ideju svi su odbacili.

“Video sam sve više pritisaka na mene”, rekao je Vučić.

Na pitanje kako komentariše izjavu profesora Edvarda Džozefa da je rešenje kosovskog problema u njegovim rukama, Vučić kaže da je to stvar koja mu nameće dodatni teret.

“Profesor Edvard Džozef je jedan ozbiljan čovek i svakako nije na našoj strani. Srbija i Srbi ne mogu da pristanu na priznanje Kosova. Ne želimo to. Ljudi iz međunarodne zajednice moraju da znaju da neće biti rešenja za Kosovo, ako Srbija bude ponižena. Oni znaju da se Srbiji žuri ka Evropi i dovode vas u situaciju da morate da razmišljate šta vam se više isplati”, rekao je Vučić.

Govoreći o tome što je svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN promenilo svoje ambasadore u Beogradu i da li to ima veze sa pitanjem Kosova, Vučić je rekao da oni “sigurno nisu došli da bi proveravali klimatske promene u Srbiji”.

Komentarišući medijske navode da u Prištini postoje planovi “za napad na dve opštine” na severu Kosova, Vučić je ponovio da Beograd neće tolerisati bilo kakav pogrom ili ubistva tamošnjeg srpskog življa.

“Neće se to desiti”, rekao je Vučić i naveo da je strateški cilj Prištine da ovlada severom Kosova.

Danas objavljeno

Potres kod Siska magnitude 3,5

V.R.

Francuska: Moguće uvođenje i trećeg lokdauna

V.R.

Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata odobrila otvaranje ambasade u Tel Avivu

V.R.

Ostavite komentar