1. Aprila 2021.

Zaobišli lavinu, ali ne i kaznu

Big Portal

Tajler Devit i Ivan Hanibal polako su se prošlog proleća snubordovima spuštali niz vetrom šibanu padinu van staze u Koloradu kada se plitak sneg ispod njih pomerio, otkačio se i sjurio nizbrdo.

“Lavina!”, povikao je Devit, a Hanibalova kamera na kacigi zabeležila kako se odronjava sneg na površini veličine fudbalskog igrališta.

Iskusni snouborderi nisu povređeni, ali lavina je zatrpala pomoćni put i uređaje uz njega snegom debljine šest metara i opasno se približila auto-putu.

Čim su bili na sigurnom, pozvali su 911 da prijave šta se desilo i sačekali istragu, dali iskaze, video fotografije.

Međutim, nedeljama kasnije snouborderi su bili zapanjeni kada su dobili vest da su optuženi za bezobzirno ugrožavanje bezbednosti jer je lavina koju su izazvali uništila skup sistem za ublažavanje lavina.

Tužioci traže i njihovo kažnjavanje i odštetu od 168.000 američkih dolara.

Pošto je taj slučaj veoma redak, i ljubitelji skijanja i stručnjaci za sprečavanje lavina pažljivo prate suđenje koje je trebalo da počne u četvrtak, ali je odloženo za jun jer nema dovoljno porotnika.

Predviđena kazna za takav slučaj je do šest meseci zatvora, ali će najverovatnije biti uslovna, uz rad u javnom interesu.

Jedan od advokata odbrane postavio je pitanje neće li stroga kazna odvratiti snoubordere i skijaše da ubuduće prijavljuju vlastima lavine i opasne događaje kojima su prisustvovali, jer bi i oni mogli biti optuženi.

Uništena jedinica za ublažavanje lavina deo je sistema u tom kraju od šest uređaja na daljinsko upravljanje koji kontroliše Ministarstvo saobraćaja Kolorada. Tu uređaji pale mešavinu kiseonika i vodonika koja uzrokuje eksploziju za bezbedno pokretanje lavina.

Od lavina je do sada ove zime poginulo 35 ljudi širom SAD, uključujući 12 u Koloradu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare