14. Jula 2022.

Zaobiđen kanjon Morače: Otvorena prva dionica auto-puta u Crnoj Gori

Big Portal

Prvi kilometri auto-puta u Crnoj Gori zvanično su pušteni u saobraćaj nakon sedam godina od početka radova i više pomeranja rokova za završetak ove deonice. Nova saobraćajnica doneće olakšanje vozačima koji putuju od severa prema jugu države, i obratno, zahvaljujući tome što je zaobiđen kanjon Morače, višedecenijska crna tačka crnogorskih puteva.

Auto-put će biti od velike koristi i turistima iz Srbije koji putuju na crnogorsko primorje, jer će im skratiti put za više od jednog sata, s obzirom da se nova deonica može preći za manje od pola sata, dok je za vožnju magistralom kroz kanjon Morače bilo potrebno sat i po.

Kako piše cdm.me, ukupna dužina prve deonice auto-puta je 41,5 kilometara, sa 20 mostova na glavnoj trasi, devet mostova na rampama petlji, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova i 16 dvocevnih tunela.

Ukupna dužina tunela je 17,7 kilometara što čini oko 43 odsto dužine prioritetne deonice auto-puta. Deonica ima i četiri petlje, sa naplatnim rampama, na kojim se ostvaruje veza auto-puta sa postojećim stanjem, a to su – Smokovac, Pelev Brijeg, Veruša i Mateševo.

Prvih sedam dana putarina se neće naplaćivati, a nakon toga putarina za motore će biti 1,5 evra, za automobile 3,5 evra, a za autobuse i kamione 17 evra.

Treba naglasiti da je maksimalna brzina kretanja ograničena na 100 kilometara na sat, dok je na nekim kraćim delovima maksimalna dozvoljena brzina 60 km/h.

Za putnike koji dolaze iz Srbije važno je napomenuti da se na auto-put uključuju kod Kolašina, a isključuju u neposrednoj blizini Podgorice, nakon čega mogu da nastave starim putem prema Baru ili preko Cetinja ka Budvi i severnom delu crnogorskog primorja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare