25. Maja 2019.

ZAMUĆENI VRBAS “Vode Srpske”: Za sve su krive alge; Stručnjaci: Suviše je rano za njihovu pojavu

Big Portal

– Prema izjavama odgovornih lica službe akumulacije Bočac, ova pojava otpuštanja pigmenta algi javlja se svake godine, ali je do sada započinjala nešto kasnije, u drugoj polovini juna-jula – navodi se u saopštenju.

Iz “Voda Srpske” ističu i da je banjalučki “Vodovod” odmah obaviješten i u toku su sa svim dešavanjima.

Obavijestili su, ističu, i Glavnog republičkog vodnog inspektora, koji je odmah juče aktivirao nadležne službe kako bi provjerili o kakvom se akcidentu radi.

– I dalje smo u kontaktu s nadležnim inspekcijskim službama, banjalučkim vodovodom sa kojim razmjenjujemo informacije i zajedno pratimo događaj. O svim daljim informacijama javnost će biti blagovremeno informisana – saopšteno je iz “Voda Srpske”.

I gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić se oglasio preko Tvitera.

– Po sadasnjim nalazima, nije nikakva nafta – izgleda organske promjene – velika količina algi – napisao je on.

Stručnjaci koji su radili istraživanja algi na ovom dijelu Vrbasa prošle godine, međutim, nezvanično za Srpskainfo potvrđuju da u tom dijelu vodotoka pojavljuju crvene alge, ali i da je sada previše rano za njihovu pojavu.

Kako kažu, neobično bi bilo da se one sada razviju jer temperature nisu dovoljno visoke, a ono što se može vidjeti na fotografijama, dodaju, ne izgleda baš kao prizor koji su gledali ranije tokom ljeta, kada cvjeta ova vrsta alge. Tada voda izgleda zamućeno i u njoj se mogu vidjeti crvene trake.

Trebalo bi, smatraju, ispitati i da se ne radi o materijama koje su nastale od velike količine smeća koja je ovih dana završila u Bočcu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare