Zamolili: "Napustite zemlju" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zamolili: “Napustite zemlju”

Savetnik za kulturu u francuskoj ambasadi u Rusiji zamoljen je da napusti tu zemlju, preneo je danas francuski radio Frans enfo (France Info).

I to pozivajući se na diplomatske izvore koji su naveli da ta odluka znači da je Francuska sada za Rusiju u “taboru neprijateljskih zemalja”.

Francuski ambasador u Rusiji Pjer Levi (Pierre Levi) pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije gde mu je saopšteno da se njegovom savetniku za kulturu nec´e obnoviti akreditacija i da diplomata mora da napusti rusku teritoriju pre 17. jula.

Ruske vlasti francuskog diplomatu Fabrisa Rusoa (Fabrice Rousseau) optužuju da je uspostavio skrivene šeme finansiranja za jedan nezavisni informativni sajt koji je sada zabranjen u zemlji, kao i za udruženje Memorijal, koje je nedavno raspustilo rusko pravosuđe.

Memorijal, koji je dugo dokumentovao zločine iz doba staljinizma i branio ljudska prava u Rusiji, sada je zabranjen u toj zemlji.

Pozivajući se na dobro upućene izvore, radio Frans enfo je preneo da je Francuska zaista učestvovala u finansiranju Memorijala, ali na potpuno legalan i transparentan način.

Slučaj sa diplomatom dolazi nekoliko dana posle posete francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) Kijevu, dodao je francuski radio.

Frans enfo je podsetio da je krajem maja Moskva najavila proterivanje 34 francuskih diplomata kao odgovor na francusko proterivanje 41 Rusa u aprilu zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Danas objavljeno

Naučnici objavili: Ove zemlje imaju najveće šanse da prežive nuklearni rat

M.

Opet burno na Krimu: “Demontirali smo ih”

M.

U Doboju zaplijenjena 73 kilograma kokaina

M.

Ostavite komentar