"Zamislite da je to uradila Srbija" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Zamislite da je to uradila Srbija”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Nemačka najveća sila Evrope, da ima svoju agendu, a da je jedino neslaganje Srbije i te zemlje oko KiM.

“Naredna tri dana biće teška – videćete koliko će zemalja povući priznanje nezavisnosti”

Vučić je sinoć u emisiji Ćirilica na TV Hepi rekao da Nemačka, bez obzira na dobre odnose, ima svoju politiku i podsetio da su oni protiv promena granica, ali da su učestvovali u promenama granica i 2006. i 2008. godine.

“Oni svoje saveznike ne ostavljaju, pa prvi su pomogli Hrvatima 90-ih godina, nisu im Srbi bili saveznici. To treba da promenimo i postanemo njihovi saveznici. Neće biti lako. Ali treba da postanemo saveznici i Amerikancima i Nemcima”, rekao je Vučić i dodao da o nemačkoj kancelarki Angeli Merkel ima samo reči hvale.

Vučić je dodao i da se vrhunac pritisaka na Srbiju očekuje u oktobru i novembru, kada će se održati izbori u Nemačkoj i kada budu mogli da se koncentrišu na Francusku.

“Najviše brinemo za period oktobar – mart. Ovo danas su pripreme. Oni crtaju ono što rade i mi moramo da se pripremimo”, rekao je Vučić.

Govoreći o non pejperima, on kaže da je u svakom od njih Kosovo nezavisno. Upitan da li može da se razgovara sa premijerom i predsednicom privremenih institucija u Prištinu Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, Vučić kaže da sa svakim može da se razgovara, ali je druga stvar da li će nešto da se postigne.

Komentarišući predstojeći dijalog i to što je Kurti rekao da za njega on nije prioritet, Vučić kaže da će Kurti doći da radi svoj posao.

“Nije Kurti ni Hegel, ni Ajnštajn ni Spinoza ili Lajbnic da bismo ga toliko komentarisali. On će doći da radi svoj posao, da kaže Srbi su zločinci, zlikovci, da hoće priznanje. Ja ću da dođem da kažem šta je naša politika i kraj priče”, rekao je Vučić.

“Ne može da se pobedi bez programa”
Vučić je istakao sinoć da već 10 godina sluša opoziciju kako će da ga pobedi na sledećim izborima, pa nikako da se to desi i istakao da se to ne može učiniti sa programom koji se zasniva na tome da njega proglase mentalno obolelim ili izdajnikom.

“Neko misli da mu pripada neko pravo po prirodi stvari, zato što je mnogo lep i o sebi misli dobro, ali ne, moraš da radiš teško i naporno, da dođeš do kompromisnih rešenja da bi nešto postigao”, kazao je Vučić na TV Hepi.

Ističe i da je odbio pritisak u Beloj kući i da mu ne mogu zabraniti da učestvuje na izborima.

“Možda i može, ali opet će da izgube”, kaže Vučić.

Na pitanje odakle ideja da se Vučiću zabrani političko delovanje, predsednik pita šta drugo da rade i dodaje da jedino što mogu jeste da pokažu da je on mentalno oboleo, da nema poslovnu sposobnost, pošto ne mogu da pobede.

“Smejem se tim zahtevima, gde to ima, nema nigde. Znaju i oni to, ali pokušavaju pa ako prođe, prošlo je. Kod njih sve može”, kaže Vučić.

Na konstataciju voditelja da kada su ih zvali na televiziju da gostuju oni su odbili, predsednik kaže da je to tužna priča sa tužnim krajem na svakim izborima. Komentarišući međustranački dijalog koji se vodi u Srbiji, Vučić ocenjuje da se stranke koje učestvuju u tom dijalogu do sada ponašaju odgovorno. Upitan da prokomentariše to što je Boris Tadić rekao da neće da razgovara bez stranih posrednika, Vučić kaže da nije siguran da su to reči koje priliče nekome ko je bio predsednik ove zemlje.

“Ali, pošto vidim da on veruje da će ponovo postati predsednik, ima svako pravo da sa takvim idejama izlazi i sa takvim programom i ja mu čestitam na tome. Ne mislim da bi to bilo najbolje rešenje za Srbiju, ali svakako izuzetno snažan kandidat”, kaže Vučić.

Navodi i da će se tek videti ko će ispred SNS-a biti kandidat na predsedničkim izborima i dodaje da je do sada čuo da će se iz opozicije kandidovati Marinika Tepić, za koju kaže da je šest stranaka promenila i da je od kokošaka pomislila da je droga i što je Srbe proglasila za genocidan narod, a zatim za Borisa Tadića, neke sportiste.

Kaže da i nije važno da li će ga proglasiti izdajnikom ili mentalno obolelim te da je za građane od mnogo veće važnosti da znaju da će u narednom periodu biti otvoreno mnogo novih fabrika, kao i da u našu zemlju stižu nove investicije. Navodi da će u junu Fišer biti otvoren u Jagodini, Feka u Chupriji, Magna u junu ili u julu ove godine, Mint posle Loznice otvara pogon u Šapcu, Leoni otvara pogon u Kraljevu, CTF – otvara novi centar, Grundfos u Inđiji, MTU u Staroj Pazovi, Nestle u Surčinu, za Kontinental u Novom Sadu će biti postavljen kamen temeljac, BIZERBA u Valjevu, Sinju automotive u Nišu, Henkel u Kruševcu novi pogon…

“Ovo su samo uskoro fabrike koje otvaramo. Na to sam ja ponosan, to su rezultati, to pravi razliku, to je ono što donosi rast, donosi veće plate, veće penzije. To je politika stabilnosti, a ne politika iživljavanja nad nekim za koga znate da čak i ne sme da vam odgovori na taj način zbog elementarnog vaspitanja, pristojnosti, a i pozicije na kojoj se nalazi”, zaključio je Vučić.

Slučaj prisluškivnaja Merkel
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je skandal prisluškivanje nemačke kancelarke od strane Amerikanaca, uz pomoć danske tajne službe, upitavši šta bi se desilo da su tako nešto učinili Srbija, ili recimo, Belorusija.

“To je skandal, zamislite da su to uradile Srbija, ili Belorusija, kakve bi sankcije bile”, konstatovao je Vučić upitan za slučaj prisluškivanje Merkelove, o čemu pišu mediji. Istovremeno, istakao je da potez predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka sa otmicom aviona Rajan Era, kako bi uhapsio beloruskog opozicionara Romana Protaševiča, potpuno sumanut.

“Ništa dobro o tome ne mislim”, rekao je Vučić, ali i istakao da pojedinci imaju dvostruke standarde i zaboravljaju na slučaj prizmeljenja aviona bolivijskog predsednika Eva Moralesa 2013. godine, tražeći u njemu Edvarda Snoudena..

“Ali, da je Lukašenko prisluškivao, uz pomoć Rusije, šta biste uradili? A, ispostavilo se – Amerikanci uz Dance. I šta sad? Ništa. Jer principi ne postoje, niti moral, niti javno pravo”, konstatovao je Vučić.

Dodao je da na međunarodno pravo možemo da se pozivamo mi i još malo koja zemlja na svetu, jer to više nikoga ne zanima.

“Pravili su ćevape”
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da, govoreći o monstruoznim zločinima kriminalne grupe Veljka Belivuka, nije pravio metafore i da nije preterao kada je govorio da su pravili ćevape od ljudskog mesa. Vučić je sinoć za TV Hepi kazao da su ga napadali što je govorio o ćevapima i da je čuo iz nekih ambasada da je preterao s tom izjavom.

Nisam ništa preterao. Pravili su ćevape od ljudskog mesa, ti monstrumi. Imamo dokaze za to”, podvukao je on.

Kada je reč o Radoju Zviceru, kaže da je poznato da ima samo jednog šefa, i da i Amerikanci i svi drugi to znaju.

Vučić je rekao da nije lako da se uđe u sukob sa tako snažnim interesima, tako bogatim ljudima koji nisu zaradili sav taj novac, jer su obrazovani.

Mislite da će lako da puste da ih neki mali Vučić pobeđuje i vodi suprotnu politiku od one koju žele? Biće tu još bezbroj laži, kao što je bilo za Jovanjicu”, konstatovao je on.

B92

Danas objavljeno

Vučić: Građani glasali za promjene Ustava

M.

Porošenko: “Vraćam se u Ukrajinu”

M.

Mladi iz naselja Borik poslali poruku podrške srpskom teniskom asu

M.

Ostavite komentar