Svijet Vijesti

“Žalimo zbog odluke Amerike”

Deset zemalja potpisnica sporazuma Otvoreno nebo izrazilo je žaljenje zbog najave američkog povlačenja iz toga sporazuma.

Danas o tome u Briselu raspravljaju ambasadori zemalja članica NATO-a.

“Žalimo zbog najave američke vlade da namerava da se povuče iz sporazuma Otvoreno nebo, iako delimo zabrinutost u pogledu ruskog sprovođenja odredbi tog sporazuma”, stoji u pismu koje su potpisali ministri spoljnih poslova deset zemalja članica NATO.

Pismo su potpisali Belgija, Češka, Finska, Francuska, Italija, Luksemburg, Holandija, Nemačka, Španija i Švedska, prenosi Hina.

Potpisnici su najavili da će nastaviti da sprovode sporazum, koji ima jasnu dodatu vrednost za u sferi konvencionalne kontrole naoružanja i bezbednosne suradnje.

“Potvrđujemo da taj sporazum ostaje funkcionalan i koristan”, kaže se u pismu i dodaje da će zemlje nastaviti da angažuju Rusiju u sprovođenju sporazuma “kao što je ranije odlučeno među saveznicima i ostalim evropskim partnerima kako bi se rešila otvorena pitanja, kao što su neopravdane restrikcije za letove iznad Kalinjingrada”.

“Nastavićemo da tražimo od Rusije da ukine te restrikcije i nastavi dijalog sa svim stranama”, kaže se u pismu.

Rusija i SAD se već neko vreme međusobno optužuju za kršenje sporazuma.

U četvrtak su američki zvaničnici rekli da Rusija krši odredbe sporazuma i da će se Sjedinjene Države i formalno povući iz njega za šest meseci. Nakon toga je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg za petak popodne sazvao hitni sastanak NATO-a.

Američki predsednik Donald Tramp je još krajem prošle godine nagovestio da namerava da izađe iz sporazuma.

Američki zvaničnici su juče naveli da Rusija neprestano krši odredbe sporazuma i da će se SAD i formalno povući iz njega za šest meseci, nakon čega je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sazvao hitni sastanak Saveta alijanse, koji čine ambasadori zemalja članica.

Sporazum Otvoreno nebo zaključen je 1992, a na snagu je stupio 2002. godine. Potpisalo ga je 35 zemalja i on omogućava zemljama potpisnicama da izvode opservacijske letove iznad teritorija zemalja potpisnica.

Sporazum pridonosi transparentnosti, što bi trebalo jačati poverenje zemalja potpisnica u saradnji na sigurnosnim pitanjima. Od stupanja na snagu zabeleženo je preko 1500 opservacijskih letova.

Rjabkov: Ako Evropa deli stav SAD, ugovor neće opstati
Sporazum o otvorenom nebu izgubiće sve šanse za opstanak, ako evropske zemlje dele stav SAD da Rusija nije postupala u skladu s njim, upozorio je danas zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

Kako prenosi TAS S, on je rekao da je Ambasada SAD u Moskvi uputila zvaničnu poruku ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, u kojem obaveštava Moskvu o odluci Vašingtona da se povuče iz tog sporazuma.

“Ministarstvo spoljnih poslova primilo je danas notu američke ambasade, u kojoj se navodi da je američka vlada donela odluku da počne povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu”, rekao je Rjabkov tokom onlajn diskucije o rusko-američkim odnosima.

On je dodao da je Rusija spremna da na adekvatan način odgovori na “agresivne korake” SAD, ali da je i dalje otvorena za saradnju s Vašingtonom, ako to američka strana želi.

Rjabkov je rekao da Moskva ima realan stav po pitanju izgleda za dijalog i saradnju, uzimajući u obzir izbornu godinu u SAD.

“Ne očekujemo previše. Ponašaćemo se pragmatično i odgovoriti na agresivne poteze, ako bude potrebe”, poručio je Rjabkov.

Istovremeno, naglasio je, Moskva je otvorena za saradnju sa Vašingtonom po širokom spektru pitanja, “u slučaju da pokaže spremnost da rešava stvari na konstruktivnoj osnovi, uz obostrano poštovanje”.

On je ocenio da rusko-američki odnosi beleže primere konstruktivne saradnje, čak i nedavno.

Kao primer naveo je da su predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, 25. aprila objavili zajedničko saopštenje povodom obeležavanja godišnjice susreta američke i sovjetske vojske u Nemačkoj 1945. godine, koji je bio važan korak ka okončanju Drugog svetskog rata u Evropi.

On je dodao da je Rusija zahvalna Americi na pomoći koju joj je obezbedila u borbi protiv korona virusa.

“Juče je stigla prva isporuka od 50 respiratora iz SAD. Verujemo da su takvi gestovi savršeno prirodni. Oni su isključivo humanitarne prirode i mi smo zahvalni američkoj strani na pomoći koju je obezbedila u ovoj fazi”, poručio je Rjabkov.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa saopštila je u četvrtak da se SAD povlače iz Ugovora o otvorenom nebu kojim se državama “30-plus” dozvoljava da obavljaju nenaoružane posmatračke letove iznad svojih teritorija koji je potpisan pre 18 godina u cilju promovisanja poverenja i sprečavanja sukoba.

Kako je preneo AP, Vašington se povlači iz Sporazuma jer Rusija navodno krši pakt, a slike sakupljene tokom letova mogu se dobiti brzo i jeftinije od američkih ili komercijalnih satelita

B92

Danas objavljeno

Zbog Trgovske gore, ako bude trebalo, ići do Strazbura

D V

Zbog Prijedora Dodik smjenjuje Lejlu Rešić

D V

Mogu li Željeznice Srpske biti održiv privredni subjekt

D V

Ostavite komentar