13. Maja 2021.

Zakotrljao se najluksuzniji električni Mercedes

Big Portal

Mesec dana nakon svetske premijere, Mercedes je pokrenuo serijsku proizvodnju svog, do sada najluksuznijeg automobila na struju.

EQS se izrađuje u Zindelfingenu, na fabričkoj traci sa koje silaze i klasični Mercedes S klase (u standardnoj i verziji sa produženim međuosovinskim rastojanjem), kao i superluksuzni Mercedes-Maybach S klase.

U tom pogonu zaposleno je preko 1.500 radnika, a zahvaljujući fleksibilnosti postrojenja, u njemu se na istoj traci sklapaju različiti modeli sa raznovrsnim pogonskim sistemima.

Inače, Mercedes EQS je debitovao polovinom aprila, kao električna limuzina sa autonomijom vožnje od 770 km, prema WLTP standardu,

U početku će kupcima biti ponuđene dve verzije Mercedesa EQS.

Bazični EQS 450+ pokreće jedan elektromotor od 333 KS (245 kW) i 568 Nm. Snaga se prenosi na zadnju osovinu, a prema fabričkim podacima, ovaj automobil ubrzava do 0 do 100 km/h za 6,2 s, dok je maksimalna brzina ograničena na 210 km/h.

Kome to nije dovoljno, može da izabere EQS 580 4MATIC koji ima dva elektromotora ukupne kombinovane snage 534 KS (385 kW)i maksimalnog obrtnog momenta od 855 Nm.

Pogon je na sva 4 točka, a automobil iz mesta do stotke stiže za 4,1 s, uz identičnu maksimalnu brzinu kao kod slabije verzije.

Oba modela čuvaju električnu energiju u bateriji kapaciteta 107,8 kWh, mada Mercedes najavljuje da će kasnije biti dostupna i manja baterija od 90 kWh.

Početna cena Mercedesa EQS iznosi oko 100.000 evra, a nemački proizvođač najavio je da je u planu i visokoperformansna verzija sa 762 KS (560 kW), koja će biti pandan AMG modelu.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare