Zakotrljao se električni BMW i4 - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Zakotrljao se električni BMW i4

BMW je pokrenuo serijsku proizvodnju još jednog električnog modela.

Bavarski proizvođač predstavio je u martu svoju električnu limuzinu i4, a nedavno su sa fabričke trake sišli prvi primerci ovog automobila.

BMW i4 izrađuje se u pogonu u Minhenu, a to je ujedno i prvi serijski model na struju koji se pravi u ovoj fabrici u njenoj istoriji dugoj skoro čitav vek.

Kompanija je najavila prošle godine da će pogon u Minhenu biti unapređen kako bi u njemu mogli da se proizvode i električni automobili, uporedo sa konvencionalnim.

Foto: BMW promo

U međuvremenu, proizvodne trake su prilagođene za sklapanje vozila na struju, pa su prvi primerci BMW-a i4 već napustili fabriku.

“Za fabriku i naš tim, lansiranje BMW-a i4 je prekretnica na putu ka električnoj mobilnosti”, izjavio je član borda direktora BMW-a zadužen za proizvodni proces, Milan Nedeljković, čovek iz Srbije koji se nalazi na visokoj poziciji u nemačkom auto-gigantu.

On je kazao i da je plan da od 2023. godine više od polovine automobila koji se budu pravili u Minhenu budu na struju.

Foto: BMW promo

Inače, Milan Nedeljković je rođen u Kruševcu, 1969. godine, a na sadašnjoj poziciji je od 2019.

Kako je pisao Blic pre dve godine, Nedeljković je, posle školovanja i završenog mašinstva u nemačkom Ahenu i na Univerzitetu MIT u Americi, 1993. godine došao na praksu u BMW-ovu fabriku u Minhenu.

Posle različitih zaduženja u fabrikama u Minhenu i Regenzburgu, Nedeljković je 2006. postao rukovodilac farbare u fabrici brenda Mini u Oksfordu i na toj poziciji je ostao do 2010, kada prelazi za šefa montaže u fabrici BMW u Lajpcigu.

Od 2013. postaje generalni direktor fabrike u Lajpcigu, u kojoj se proizvodio električni BMW i3. Od 2015. do 2018. bio je na čelu sedišta BMW-a u Minhenu, a od 2019. je direktor proizvodnje, odgovoran za 31 BMW postrojenje širom sveta.

Foto: BMW promo

Što se tiče nobovg električnog modela, BMW i4 u početku će biti dostupan u dve verzije.

Model eDrive40 raspolaže sa 340 KS (250 kW) i ima maksimalnu autonomiju u vožnji od oko 590 km.

Za ljubitelje sportskih verzija BMW-a, mnogo zanimljivija je druga varijanta. U pitanju je prvi “M” model na struju, koji nosi oznaku M50.

Električni pogonski sklop isporučuje 544 KS (400 kW), što je dovoljno da ovaj i4 ubrza do stotke za samo 3,9 s. Autonomija u vožnji procenjuje se na 520 km.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Najavljen električni Lexus

Vanja A

Pored elektrifikacije na snazi je i „veganizacija“ automobilske industrije

Vanja A

Hamilton: Pobijediti Ferstapena za osmu titulu bio bi moj najznačajniji trijumf

Vanja A

Ostavite komentar